Schulum wołowe

bogaty, aromatyczny, jasny i bardzo smaczny! Shulum to zupa ludów koczowniczych, która pierwotnie była przygotowywana w żeliwie lub w kotle na otwartym ogniu. Gotuje się go z kawałków mięsa i grubo posiekanych warzyw. Shulum można również przygotować w domu na kuchence.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 31 % 4 g
81 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować schulum z wołowiny? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest używać wołowiny na kości, aby bulion był bardziej bogaty i satysfakcjonujący. Zupa wołowa jest również odpowiednia (użyłem jej do przygotowania zupy), tj. miąższ z warstwami tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kawałek mięsa (jeśli masz kawałek na kości, odetnij miąższ) spłucz pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój mięso na duże kawałki wielkości pięści dziecka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zupa okaże się znacznie smaczniejsza, jeśli ugotujesz ją w kotle lub w garnku z grubymi krawędziami i dnem(użyłem garnka). Wlej do niego olej roślinny i wyślij na duży ogień, aby się rozgrzał. W dobrze rozgrzanym oleju wyślij mięso (i kość, jeśli jest dostępna), mieszając, smaż wszystko, aż na kawałkach pojawi się złoty kolor. Zajmie ci to od 5 do 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj jedną cebulę pod bieżącą wodą, pokrój wędzone mięso na kawałki. W oryginalnych przepisach wędzone mięso nie jest używane, ale dodałem je, aby w gotowym naczyniu poczuł się rodzaj aromatu "mgiełka", który jest obecny podczas gotowania na ogniu. Do woli możesz używać tylko mięsa. Wyślij nieobraną cebulę i wędzone mięso na patelnię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę i poczekaj, aż się zagotuje. Podczas gotowania tworzy się piana, usuń ją dużą łyżką lub łyżką cedzakową, Posol i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj mięso pod zamkniętą pokrywką przez 1,5 do 2 godzin (w zależności od mięsa i użytej części tuszy).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gotowania bulionu przygotuj resztę. Obierz ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek. Usuń łodygę i nasiona z papryki. Umyj wszystkie warzywa i zioła w czystej wodzie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidory w średniej wielkości kostkę. Użyłam kilku kawałków pomidorów cherry, są słodsze niż zwykłe pomidory i nadają gotowej zupie bogatszy smak. Wcześniej możesz usunąć skórkę z pomidorów, w tym celu zalej je wrzącą wodą przez minutę lub dwie, spuść wodę, a następnie usuń skórkę bez większych trudności (nie zrobiłem tego).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ziemniaki na duże kawałki. Dlaczego warzywa są grubo krojone? Duże kawałki zachowają maksymalny smak i kształt warzyw w gotowym naczyniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój marchewki w plasterki, a następnie każdy okrąg na pół. Posiekaj cebulę niezbyt drobno.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę. Aby uzyskać jasność i piękno gotowego dania, możesz użyć papryki w różnych kolorach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy mięso w rondlu będzie gotowe, spróbuj bulionu na sól, jeśli to konieczne, a następnie dodaj sól do smaku. Zrób ogień do maksimum, wyślij ziemniaki, marchewkę, cebulę i paprykę do rondla. Poczekaj, aż się zagotuje i zmniejsz ciepło do średniego. Pod zamkniętą pokrywką gotuj shulum, aż ziemniaki będą gotowe. Zajmie to około 20-30 minut (w zależności od odmiany ziemniaków gotowość można sprawdzić, przekłuwając jeden ziemniak czubkiem noża).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zrób maksymalny ogień, wyślij pomidory, drobno posiekany czosnek do zupy (w razie potrzeby czosnek można przepuścić przez prasę) i liść laurowy, gotuj z otwartą pokrywką przez 5 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I na koniec dodaj posiekane warzywa do shulum. Bardzo dobrze sprawdzą się tutaj koperek, pietruszka, szczypiorek lub kolendra. Zdejmij garnek z pieca i pozwól aromatycznej zupie parzyć przez chwilę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podczas serwowania posyp shulum ziela angielskiego lub czarnego pieprzu. Smacznego!

jeśli jesteś miłośnikiem pikantności, to podczas gotowania w kroku 11 możesz dodać chili ze wszystkimi warzywami, dostosuj ilość do swojego gustu.

przy określonej liczbie składników uzyskuje się zupę o średniej gęstości.

shulum stanie się jeszcze bardziej aromatyczny i smaczny, jeśli będzie parzony przez kilka godzin. Drugiego dnia zupa staje się po prostu "magiczna" i niesamowicie jasna!


ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Wędzone żeberka wieprzowe - 514   kcal/100g

Podobne przepisy