skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować schulum z wołowiny? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest używać wołowiny na kości, aby bulion był bardziej bogaty i satysfakcjonujący. Zupa wołowa jest również odpowiednia (użyłem jej do przygotowania zupy), tj. miąższ z warstwami tłuszczu.
Krok 2:
Kawałek mięsa (jeśli masz kawałek na kości, odetnij miąższ) spłucz pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój mięso na duże kawałki wielkości pięści dziecka.
Krok 3:
Zupa okaże się znacznie smaczniejsza, jeśli ugotujesz ją w kotle lub w garnku z grubymi krawędziami i dnem(użyłem garnka). Wlej do niego olej roślinny i wyślij na duży ogień, aby się rozgrzał. W dobrze rozgrzanym oleju wyślij mięso (i kość, jeśli jest dostępna), mieszając, smaż wszystko, aż na kawałkach pojawi się złoty kolor. Zajmie ci to od 5 do 10 minut.
Krok 4:
Dobrze umyj jedną cebulę pod bieżącą wodą, pokrój wędzone mięso na kawałki. W oryginalnych przepisach wędzone mięso nie jest używane, ale dodałem je, aby w gotowym naczyniu poczuł się rodzaj aromatu "mgiełka", który jest obecny podczas gotowania na ogniu. Do woli możesz używać tylko mięsa. Wyślij nieobraną cebulę i wędzone mięso na patelnię.
Krok 5:
Wlej wodę i poczekaj, aż się zagotuje. Podczas gotowania tworzy się piana, usuń ją dużą łyżką lub łyżką cedzakową, Posol i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj mięso pod zamkniętą pokrywką przez 1,5 do 2 godzin (w zależności od mięsa i użytej części tuszy).
Krok 6:
Podczas gotowania bulionu przygotuj resztę. Obierz ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek. Usuń łodygę i nasiona z papryki. Umyj wszystkie warzywa i zioła w czystej wodzie.
Krok 7:
Pokrój pomidory w średniej wielkości kostkę. Użyłam kilku kawałków pomidorów cherry, są słodsze niż zwykłe pomidory i nadają gotowej zupie bogatszy smak. Wcześniej możesz usunąć skórkę z pomidorów, w tym celu zalej je wrzącą wodą przez minutę lub dwie, spuść wodę, a następnie usuń skórkę bez większych trudności (nie zrobiłem tego).
Krok 8:
Pokrój ziemniaki na duże kawałki. Dlaczego warzywa są grubo krojone? Duże kawałki zachowają maksymalny smak i kształt warzyw w gotowym naczyniu.
Krok 9:
Pokrój marchewki w plasterki, a następnie każdy okrąg na pół. Posiekaj cebulę niezbyt drobno.
Krok 10:
Paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę. Aby uzyskać jasność i piękno gotowego dania, możesz użyć papryki w różnych kolorach.
Krok 11:
Gdy mięso w rondlu będzie gotowe, spróbuj bulionu na sól, jeśli to konieczne, a następnie dodaj sól do smaku. Zrób ogień do maksimum, wyślij ziemniaki, marchewkę, cebulę i paprykę do rondla. Poczekaj, aż się zagotuje i zmniejsz ciepło do średniego. Pod zamkniętą pokrywką gotuj shulum, aż ziemniaki będą gotowe. Zajmie to około 20-30 minut (w zależności od odmiany ziemniaków gotowość można sprawdzić, przekłuwając jeden ziemniak czubkiem noża).
Krok 12:
Zrób maksymalny ogień, wyślij pomidory, drobno posiekany czosnek do zupy (w razie potrzeby czosnek można przepuścić przez prasę) i liść laurowy, gotuj z otwartą pokrywką przez 5 minut.
Krok 13:
I na koniec dodaj posiekane warzywa do shulum. Bardzo dobrze sprawdzą się tutaj koperek, pietruszka, szczypiorek lub kolendra. Zdejmij garnek z pieca i pozwól aromatycznej zupie parzyć przez chwilę.
Krok 14:
Podczas serwowania posyp shulum ziela angielskiego lub czarnego pieprzu. Smacznego!
jeśli jesteś miłośnikiem pikantności, to podczas gotowania w kroku 11 możesz dodać chili ze wszystkimi warzywami, dostosuj ilość do swojego gustu.
przy określonej liczbie składników uzyskuje się zupę o średniej gęstości.
shulum stanie się jeszcze bardziej aromatyczny i smaczny, jeśli będzie parzony przez kilka godzin. Drugiego dnia zupa staje się po prostu "magiczna" i niesamowicie jasna!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Wędzone żeberka wieprzowe - 514 kcal/100g