skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie nadzienia. Bierzemy fasolę, zwykły groszek, groszek z ciecierzycy, soczewicę i orkisz w równych proporcjach.
Krok 2:
Moczyć zwykły groszek, soczewicę i orkisz w zimnej wodzie przez 6-8 godzin. Następnie wrzuć do durszlaka.
Krok 3:
Groszek ciecierzyca i czerwona fasola moczyć również w zimnej wodzie przez 6-8 godzin.
Krok 4:
Po określonym czasie spuść wodę i napełnij świeżą zimną wodą. Gotujemy osobno. Warto gotować do połowy. Sól 5 minut przed usunięciem z ognia.
Krok 5:
Wrzuć do durszlaka.
Krok 6:
Składniki są gotowe. Wymieszaj je w głębokim talerzu.
Krok 7:
Pokrój cebulę w średnie kostki i smaż w dużej ilości oleju roślinnego na złoty kolor!
Krok 8:
Dodaj do roślin strączkowych i wymieszaj.
Krok 9:
Dodaj suszone zioła.
Krok 10:
Dodaj drobno posiekane warzywa i wymieszaj.
Krok 11:
Dodaj starty czosnek i grubo posiekane orzechy.
Krok 12:
Wymieszaj. Sól, pieprz. Dodaj sok z cytryny i ponownie wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.
Krok 13:
Liście winogron należy rozpakować i spłukać zimną wodą. Jeśli są szorstkie, musisz zalać je wrzącą wodą i pozostawić na 10-15 minut.
Krok 14:
Następnie musisz wyciąć łodygi z liści pod samym korzeniem.
Krok 15:
Liście kapusty kiszonej nie wymagają dodatkowego przetwarzania, jeśli są fermentowane z odrobiną soli! Jeśli są bardzo słone, należy je również namoczyć na chwilę w zimnej wodzie. Usuń lub pokonaj grube żyły. Pokrój duże liście na dwie części.
Krok 16:
Etap zawijania. Zawijanie nie jest zbyt ciasne, ponieważ rośliny strączkowe i zboża nadal trochę puchną podczas gotowania. Ale też nie jest zbyt luźny.
Krok 17:
Jeśli liście winogron są zbyt delikatne i małe, bierzemy dwa z zakładką. Pasuts tolma nie powinna być bardzo płytka.
Krok 18:
Bierzemy dwie patelnie (nie emaliowane, dla dwóch rodzajów tolmy). Wlej trochę oleju roślinnego na dno i połóż tolmę blisko siebie.
Krok 19:
Po zakończeniu pierwszego rzędu przejdź do następnego.
Krok 20:
Przygotowanie wypełnienia. Rozcieńczyć kilka łyżek koncentratu pomidorowego wodą, dodać trochę soli, wycisnąć tam sok z cytryny i wlać tolma.
Krok 21:
Sok powinien sięgać prawie do samej góry tolmy. W razie potrzeby możesz dodać wodę. Na wierzch polej tolmę olejem roślinnym.
Krok 22:
Przykryj tolmę na górze odwróconym płaskim talerzem (bez złocenia) o średnicy nieco mniejszej niż średnica patelni. Jest to konieczne podczas gotowania dowolnego tolmy. Więc nie wyskakuje, nie rozwija się, nie rozpada i wygląda bardzo schludnie po ugotowaniu. Przykryj pokrywką, zagotuj na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu z małym gotowaniem przez około godzinę.
Krok 23:
Następnie wyłącz ogień i nie dotykaj tolmy aż do ochłodzenia, a następnie włóż do lodówki. Lepiej jeść od następnego dnia. Musi stać. Jeśli gotowano tolmę w aluminiowej patelni, to po ekspozycji w lodówce przez kilka godzin lepiej przenieść ją do innego, bardziej odpowiedniego pojemnika.
Krok 24:
Zjedz zimny Pasutz tolma! W ciągu 1-2 godzin wyjmij małą porcję, którą zamierzasz zjeść, z lodówki i odstaw w temperaturze pokojowej. Tak smakuje lepiej! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twarda Czerwona pszenica jara (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326 kcal/100g
- Pszenica Biała (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Pszenica twarda (całe ziarno) - 332 kcal/100g
- Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359 kcal/100g
- Kruszona pszenica ozima - 358 kcal/100g
- Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168 kcal/100g
- Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182 kcal/100g
- Ziarno sorgo - 332 kcal/100g
- Kasza pszenna - 352 kcal/100g
- Ziarna pszenicy kiełkującej - 305 kcal/100g
- Kasza pszenna - 332 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Suszony groszek - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Liście winogron - 0 kcal/100g
- Fasola czerwona - 93 kcal/100g