Ormiański pasuc tolma postny

obfite i bardzo zdrowe danie kuchni ormiańskiej! Niezrównany smak! Pasuts tolma – postna tolma) to tradycyjne danie kuchni ormiańskiej. Oprócz tego, że danie jest chude, jest również bardzo smaczne! Ponadto to danie jest bardzo praktyczne, ponieważ jest przechowywane w lodówce przez dość długi czas i staje się tylko smaczniejsze!
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 56 % 14 g
129 kcal
IG: 79 / 0 / 21

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie nadzienia. Bierzemy fasolę, zwykły groszek, groszek z ciecierzycy, soczewicę i orkisz w równych proporcjach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moczyć zwykły groszek, soczewicę i orkisz w zimnej wodzie przez 6-8 godzin. Następnie wrzuć do durszlaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Groszek ciecierzyca i czerwona fasola moczyć również w zimnej wodzie przez 6-8 godzin.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po określonym czasie spuść wodę i napełnij świeżą zimną wodą. Gotujemy osobno. Warto gotować do połowy. Sól 5 minut przed usunięciem z ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wrzuć do durszlaka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Składniki są gotowe. Wymieszaj je w głębokim talerzu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój cebulę w średnie kostki i smaż w dużej ilości oleju roślinnego na złoty kolor!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj do roślin strączkowych i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj suszone zioła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj drobno posiekane warzywa i wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj starty czosnek i grubo posiekane orzechy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj. Sól, pieprz. Dodaj sok z cytryny i ponownie wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Liście winogron należy rozpakować i spłukać zimną wodą. Jeśli są szorstkie, musisz zalać je wrzącą wodą i pozostawić na 10-15 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie musisz wyciąć łodygi z liści pod samym korzeniem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Liście kapusty kiszonej nie wymagają dodatkowego przetwarzania, jeśli są fermentowane z odrobiną soli! Jeśli są bardzo słone, należy je również namoczyć na chwilę w zimnej wodzie. Usuń lub pokonaj grube żyły. Pokrój duże liście na dwie części.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Etap zawijania. Zawijanie nie jest zbyt ciasne, ponieważ rośliny strączkowe i zboża nadal trochę puchną podczas gotowania. Ale też nie jest zbyt luźny.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Jeśli liście winogron są zbyt delikatne i małe, bierzemy dwa z zakładką. Pasuts tolma nie powinna być bardzo płytka.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Bierzemy dwie patelnie (nie emaliowane, dla dwóch rodzajów tolmy). Wlej trochę oleju roślinnego na dno i połóż tolmę blisko siebie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Po zakończeniu pierwszego rzędu przejdź do następnego.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Przygotowanie wypełnienia. Rozcieńczyć kilka łyżek koncentratu pomidorowego wodą, dodać trochę soli, wycisnąć tam sok z cytryny i wlać tolma.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Sok powinien sięgać prawie do samej góry tolmy. W razie potrzeby możesz dodać wodę. Na wierzch polej tolmę olejem roślinnym.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Przykryj tolmę na górze odwróconym płaskim talerzem (bez złocenia) o średnicy nieco mniejszej niż średnica patelni. Jest to konieczne podczas gotowania dowolnego tolmy. Więc nie wyskakuje, nie rozwija się, nie rozpada i wygląda bardzo schludnie po ugotowaniu. Przykryj pokrywką, zagotuj na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu z małym gotowaniem przez około godzinę.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Następnie wyłącz ogień i nie dotykaj tolmy aż do ochłodzenia, a następnie włóż do lodówki. Lepiej jeść od następnego dnia. Musi stać. Jeśli gotowano tolmę w aluminiowej patelni, to po ekspozycji w lodówce przez kilka godzin lepiej przenieść ją do innego, bardziej odpowiedniego pojemnika.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Zjedz zimny Pasutz tolma! W ciągu 1-2 godzin wyjmij małą porcję, którą zamierzasz zjeść, z lodówki i odstaw w temperaturze pokojowej. Tak smakuje lepiej! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twarda Czerwona pszenica jara (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Suszony groszek - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Liście winogron - 0   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g

Podobne przepisy