skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne ciasto tyrolskie? Najpierw przygotuj ciasto. Przygotuj dla niego jedzenie. Weź masło najwyższej jakości, naturalne, bez dodatków roślinnych, zgodne z GOST. Dobrze schłodzić masło przed gotowaniem, wcześniej pokrojone w kostkę.
Krok 2:
Jak zrobić ciasto? Weź dużą miskę. Przesiej do niego mąkę. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 3:
Do mąki dodaj cukier i pokrojone w kostkę zimne masło.
Krok 4:
Użyj rąk, aby zetrzeć mąkę z masłem na miękisz.
Krok 5:
Dodaj jajko (natknąłem się na takie szczęśliwe z dwoma żółtkami) i ponownie ugniataj gładkie, elastyczne ciasto rękami. Postaraj się to zrobić tak szybko, jak to możliwe — im zimniejszy olej pozostanie, tym bardziej kruche i smaczne będzie ciasto.
Krok 6:
Rozwałkuj ciasto w kulkę i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Krok 7:
Następnie wyjmij ciasto i rozłóż je na dnie i bokach formy. Możesz rozwałkować go wałkiem do ciasta lub zrobić to ponownie rękami, odcinając cienkie płytki z ciasta i układając je w kształt. Średnica formy może wynosić od 22 do 26 cm.
Krok 8:
Połóż pergamin na wierzchu i wlej ładunek — suchą fasolę, groszek lub specjalne kulki. Ta metoda uratuje ciasto przed wzdęciami podczas pieczenia. Piec ciasto przez 20 minut w temperaturze 200°C.
Krok 9:
Schłodzić gotowe ciasto i usunąć ładunek.
Krok 10:
Przygotuj krem. Przygotuj dla niego jedzenie. Umyj jajka. Mleko może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Skrobia ziemniaczana. Jeśli weźmiesz kukurydzę, podwoj jej ilość.
Krok 11:
Jak zrobić krem? Wlej mleko do rondla z grubym dnem i podgrzej na małym ogniu.
Krok 12:
Rozbij jajka do osobnej miski i ubij je cukrem na puszystą, jasną masę.
Krok 13:
Dodaj do nich skrobię, wymieszaj.
Krok 14:
Wlej ciepłe mleko do ubitych jajek i wymieszaj. Ponownie wlej masę jajeczno-mleczną do rondla.
Krok 15:
Umieść patelnię na kuchence i mieszając gotuj śmietanę na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Krok 16:
Zdejmij krem z ognia, dodaj wanilinę i zamieszaj.
Krok 17:
Schłodź krem. Lepiej przykryj go folią spożywczą & quot; w kontakcie & quot;, aby krem się nie zestalił.
Krok 18:
Połóż schłodzony krem na cieście i wygładź.
Krok 19:
Przygotuj nadzienie. Dobrze umyj i osusz jagody. Odpowiednie są wszelkie jagody i owoce, wziąłem czerwone i czarne porzeczki.
Krok 20:
Ułóż jagody na śmietanie. Możesz to zrobić pięknie, w formie rysunku.
Krok 21:
Przygotuj nadzienie. Przygotuj galaretkę do ciasta zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zrobiłem to: połączyłem 10 g proszku do galaretki, 50 g cukru i 200 ml wody i zagotowałem, mieszając. Możesz również zrobić nadzienie ze zwykłej żelatyny lub agaru agarowego.
Krok 22:
Napełnij ciasto przezroczystą galaretką i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie wypełnienie dobrze stwardnieje, a krem ustabilizuje się. Następnie podawaj ciasto. Smacznego!
Krok 23:
Jeśli zostało Ci trochę jagód i galaretki, możesz zrobić taki łatwy deser.
według legendy cesarz austriacki Franciszek Józef podczas polowania w tyrolskim lesie zgubił się i szukając drogi do domu wyszedł do małej chłopskiej wioski. Wchodząc do jednego z domów, głodny monarcha poprosił właścicieli, aby go nakarmili. Jedynym daniem gospodyni była ta tarta, przygotowana według starej rodzinnej receptury. Ciasto cesarzowi spodobało się tak bardzo, że później ta chłopska rodzina stała się dostawcą ciast do pałacu. Nie wiadomo na pewno, czy to prawda, czy nie. Ale legenda jest piękna. Podobnie jak samo ciasto.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal / 100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal / 100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g