sałatka rybna w stawie ze szprotami

pyszne, piękne, z prostych produktów, na świąteczny stół. Sałatka rybna w stawie ze szprotami jest przygotowywana niezwykle prosto i szybko - wystarczy dać jej czas na zaparzenie. Na każdym stole skutecznie wyróżnia się niezwykłym wzorem. Poza tym smakuje świetnie!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 8 g
tłuszcze 55 % 17 g
węglowodany 19 % 6 g
199 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę rybną w stawie? Przygotuj składniki. Ziemniaki i marchewki umyć i ugotować w mundurze. Pozwól warzywom ostygnąć i obierz je. Ugotuj jajka na twardo, ostudź i uwolnij je ze skorupy. Miłośnicy pikantności mogą dodać drobno posiekaną cebulę do sałatki. Ale możesz się bez niego obejść, ponieważ w sałatce jest zielone piórko cebuli. Ziemniaki ugotowane w mundurkach zetrzyj na tarce lub posiekaj blenderem. Ułóż pierwszą warstwę w misce sałatkowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Warstwa ziemniaków sól do smaku, ale trochę, ponieważ sałatka jest doprawiona majonezem. Nałóż cienką warstwę majonezu na warstwę ziemniaków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotowane marchewki zetrzyj na grubej tarce, włóż drugą warstwę do salaterki. Posmaruj warstwę marchewki majonezem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż szproty na marchewce, które można najpierw lekko rozgnieść widelcem lub nawet zamienić w puree. Odłóż kilka szprot na bok - będą potrzebne do dekoracji sałatki. Ponownie posmaruj warstwę majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie ułóż posiekane gotowane jaja kurze. Jajka można również zetrzeć na tarce lub posiekać za pomocą krajalnicy do jajek. Posmaruj jajka majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce. Ser można stosować w dowolnym stanie stałym w smaku i dostępności. Posyp sałatkę startym serem. Zielone pióro cebuli dokładnie umyć, pokroić na małe kawałki, posypać sałatką wokół krawędzi salaterki. Zostaw kilka piór cebuli do dekoracji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wbij pióra cebuli i szproty w sałatkę, pomagając sobie nożem lub widelcem zablokować je w pozycji pionowej. Okazuje się, że jest to rodzaj imitacji stawu z trzcinami, rzęsami i pływającymi w nim rybami. Goście to pokochają. Piękna i pyszna sałatka ze szprotami jest gotowa. Pozostaw na kilka godzin w lodówce, aby dobrze się namoczył. Podawaj sałatkę do stołu. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Szproty - 363   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy