skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę rybną w stawie? Przygotuj składniki. Ziemniaki i marchewki umyć i ugotować w mundurze. Pozwól warzywom ostygnąć i obierz je. Ugotuj jajka na twardo, ostudź i uwolnij je ze skorupy. Miłośnicy pikantności mogą dodać drobno posiekaną cebulę do sałatki. Ale możesz się bez niego obejść, ponieważ w sałatce jest zielone piórko cebuli. Ziemniaki ugotowane w mundurkach zetrzyj na tarce lub posiekaj blenderem. Ułóż pierwszą warstwę w misce sałatkowej.
Krok 2:
Warstwa ziemniaków sól do smaku, ale trochę, ponieważ sałatka jest doprawiona majonezem. Nałóż cienką warstwę majonezu na warstwę ziemniaków.
Krok 3:
Ugotowane marchewki zetrzyj na grubej tarce, włóż drugą warstwę do salaterki. Posmaruj warstwę marchewki majonezem.
Krok 4:
Połóż szproty na marchewce, które można najpierw lekko rozgnieść widelcem lub nawet zamienić w puree. Odłóż kilka szprot na bok - będą potrzebne do dekoracji sałatki. Ponownie posmaruj warstwę majonezem.
Krok 5:
Następnie ułóż posiekane gotowane jaja kurze. Jajka można również zetrzeć na tarce lub posiekać za pomocą krajalnicy do jajek. Posmaruj jajka majonezem.
Krok 6:
Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce. Ser można stosować w dowolnym stanie stałym w smaku i dostępności. Posyp sałatkę startym serem. Zielone pióro cebuli dokładnie umyć, pokroić na małe kawałki, posypać sałatką wokół krawędzi salaterki. Zostaw kilka piór cebuli do dekoracji.
Krok 7:
Wbij pióra cebuli i szproty w sałatkę, pomagając sobie nożem lub widelcem zablokować je w pozycji pionowej. Okazuje się, że jest to rodzaj imitacji stawu z trzcinami, rzęsami i pływającymi w nim rybami. Goście to pokochają. Piękna i pyszna sałatka ze szprotami jest gotowa. Pozostaw na kilka godzin w lodówce, aby dobrze się namoczył. Podawaj sałatkę do stołu. Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Szproty - 363 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g