kapusta Instant z gorącą solanką i octem

pyszny, chrupiący i soczysty-bardzo łatwy sposób! Kapusta Instant z gorącą solanką i octem na litrowy słoik jest wykonywana w prawie kilka minut. Przez resztę czasu wystarczy poczekać na koniec marynowania. Będzie doskonałym dodatkiem do obiadu lub świetną przekąską na świątecznym stole.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
39 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować kapustę instant? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do szybkiego przygotowania kapusty z gorącą solanką i octem. Dokładnie umyj marchewki sztywną szczotką, aby pozbyć się ziemi. Opłucz kapustę i usuń górne zabrudzone i zwiędłe liście. Usuń również górne zielone liście, mogą nadać gorycz gotowej kapuście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kapustę na kawałki, usuń łodygę i drobno posiekaj. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą specjalnej tarki lub noża. Wybierz kapustę odmiany zimowe, gęste i twarde główki kapusty. Z niedojrzałych i luźnych główek kapusty okaże się niesmaczna i" szmata & quot; kapusta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce lub możesz pokroić w cienkie plasterki. Dodaj go do miski z posiekaną kapustą i mieszaj, aż warzywa zostaną równomiernie rozłożone. Nawet jeśli wydaje ci się, że kapusta jest bardzo twarda, nie musisz jej pocierać rękami, stracisz chrupnięcie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Słoiki, mam cztery litry, dokładnie umyj sodą oczyszczoną pod gorącą wodą i, jeśli chcesz, możesz je wysterylizować. Napełnij słoiki kapustą do góry, dokładnie je ugniatając, aby nie było pustek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę do rondla i umieść na średnim ogniu. Wlej cukier do rondla z wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj grubą, nie jodowaną sól do wody z cukrem i wszystko mieszaj, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej ocet do garnka, jeśli nie ma 9% octu, rozcieńczyć esencję octu do pożądanej konsystencji. Doprowadź marynatę do wrzenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij kapustę marynatą do samej góry, powinna być całkowicie pokryta marynatą. Przykryj słoiki pokrywkami i umieść je w misce lub innym pojemniku, na wypadek gdyby solanka uciekła z słoików. Trzymaj kapustę w temperaturze pokojowej przez 12 godzin, przykryj słoiki pokrywkami. Taką kapustę należy przechowywać w lodówce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy