skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować kapustę instant? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do szybkiego przygotowania kapusty z gorącą solanką i octem. Dokładnie umyj marchewki sztywną szczotką, aby pozbyć się ziemi. Opłucz kapustę i usuń górne zabrudzone i zwiędłe liście. Usuń również górne zielone liście, mogą nadać gorycz gotowej kapuście.
Krok 2:
Pokrój kapustę na kawałki, usuń łodygę i drobno posiekaj. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą specjalnej tarki lub noża. Wybierz kapustę odmiany zimowe, gęste i twarde główki kapusty. Z niedojrzałych i luźnych główek kapusty okaże się niesmaczna i" szmata & quot; kapusta.
Krok 3:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce lub możesz pokroić w cienkie plasterki. Dodaj go do miski z posiekaną kapustą i mieszaj, aż warzywa zostaną równomiernie rozłożone. Nawet jeśli wydaje ci się, że kapusta jest bardzo twarda, nie musisz jej pocierać rękami, stracisz chrupnięcie.
Krok 4:
Słoiki, mam cztery litry, dokładnie umyj sodą oczyszczoną pod gorącą wodą i, jeśli chcesz, możesz je wysterylizować. Napełnij słoiki kapustą do góry, dokładnie je ugniatając, aby nie było pustek.
Krok 5:
Wlej wodę do rondla i umieść na średnim ogniu. Wlej cukier do rondla z wodą.
Krok 6:
Dodaj grubą, nie jodowaną sól do wody z cukrem i wszystko mieszaj, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.
Krok 7:
Wlej ocet do garnka, jeśli nie ma 9% octu, rozcieńczyć esencję octu do pożądanej konsystencji. Doprowadź marynatę do wrzenia.
Krok 8:
Napełnij kapustę marynatą do samej góry, powinna być całkowicie pokryta marynatą. Przykryj słoiki pokrywkami i umieść je w misce lub innym pojemniku, na wypadek gdyby solanka uciekła z słoików. Trzymaj kapustę w temperaturze pokojowej przez 12 godzin, przykryj słoiki pokrywkami. Taką kapustę należy przechowywać w lodówce.
Krok 9:
Smacznego.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g