skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić koktajl sałatkowy z serem szynkowym i ogórkami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Warzywa: dobrze opłucz ogórek i paprykę pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń i osusz. Gotuj jajka wcześniej we wrzącej wodzie przez około 8-9 minut. Następnie spuść z nich gorącą wodę i zalej zimną wodą. W tej formie pozwól im całkowicie ostygnąć. Szynka może być używana Dowolna. Weź ten, który najbardziej Ci się podoba.
Krok 2:
Do przygotowania koktajlu sałatkowego potrzebne są specjalne porcje. Mogą to być duże, szerokie szklanki lub kieliszki do wina. To w nich sałatka będzie wyglądać bardzo elegancko. Szynkę sałatkową pokroić w cienkie paski i ułożyć w szklankach, lekko dociskając do dna, aby warstwy były gęstsze. Na szynkę nałóż trochę majonezu.
Krok 3:
Świeży ogórek, również pokrój w paski i ułóż w następnej warstwie. I trochę majonezu.
Krok 4:
Jajka na twardo obierz i pokrój. Ułóż pokrojone jajka w następnej warstwie, lekko dociskając. Na warstwie jaj majonez.
Krok 5:
Paprykę pokrój i usuń z niej rdzeń i nasiona. Paprykę pokroić w paski i posmarować majonezem.
Krok 6:
Ułóż ser starty na drobnej tarce najwyższą warstwą. Koktajl sałatkowy gotowy! Udekoruj według własnego uznania i podawaj. Przed podaniem można lekko schłodzić. Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
sałatka będzie wyglądać pięknie i schludnie, jeśli pokroisz wszystkie składniki na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład kostki lub kostki).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g