koktajl sałatkowy z serem szynkowym i ogórkami

piękny, świąteczny, pyszny, w pośpiechu! Koktajl sałatkowy z szynką, serem i ogórkami wyróżnia się porcją i eleganckim wyglądem. Składniki w nim układane są warstwami, z naprzemiennymi kolorami - i wygląda bardzo pięknie!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 60 % 18 g
węglowodany 7 % 2 g
204 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić koktajl sałatkowy z serem szynkowym i ogórkami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Warzywa: dobrze opłucz ogórek i paprykę pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń i osusz. Gotuj jajka wcześniej we wrzącej wodzie przez około 8-9 minut. Następnie spuść z nich gorącą wodę i zalej zimną wodą. W tej formie pozwól im całkowicie ostygnąć. Szynka może być używana Dowolna. Weź ten, który najbardziej Ci się podoba.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do przygotowania koktajlu sałatkowego potrzebne są specjalne porcje. Mogą to być duże, szerokie szklanki lub kieliszki do wina. To w nich sałatka będzie wyglądać bardzo elegancko. Szynkę sałatkową pokroić w cienkie paski i ułożyć w szklankach, lekko dociskając do dna, aby warstwy były gęstsze. Na szynkę nałóż trochę majonezu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Świeży ogórek, również pokrój w paski i ułóż w następnej warstwie. I trochę majonezu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka na twardo obierz i pokrój. Ułóż pokrojone jajka w następnej warstwie, lekko dociskając. Na warstwie jaj majonez.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę pokrój i usuń z niej rdzeń i nasiona. Paprykę pokroić w paski i posmarować majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż ser starty na drobnej tarce najwyższą warstwą. Koktajl sałatkowy gotowy! Udekoruj według własnego uznania i podawaj. Przed podaniem można lekko schłodzić. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

sałatka będzie wyglądać pięknie i schludnie, jeśli pokroisz wszystkie składniki na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład kostki lub kostki). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g

Podobne przepisy