Sałatka Cezar z serem, pomidorami, kurczakiem i grzankami

Najlepszy, najsmaczniejszy, najszybszy, bez majonezu! Sałatka Cezar z pomidorami, kurczakiem i grzankami przygotujesz w 20 minut. Jest cudownie smaczny i sycący, z aromatycznym sosem i domowymi grzankami. Podawaj na śniadanie, lunch, kolację, w dni powszednie i święta!
Ksyusha Rado-LuboAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 10 g
tłuszcze 41 % 12 g
węglowodany 24 % 7 g
171 kcal
IG: 29 / 71 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Cezar z pomidorami, kurczakiem i grzankami? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Umyj warzywa, jajka, cytrynę. I osusz je serwetkami. Filet z kurczaka oczyścić z folii, umyć i osuszyć. W razie potrzeby możesz zastąpić parmezan dowolnym innym twardym serem. Weź małe pomidory, ale lepiej Cherry.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka kurze ugotuj na twardo. Gotowałem na wszelki wypadek 2. Wlej jajka do chochli zimną wodą, dodaj sól, przykryj i podpal kadzi. Gdy woda się zagotuje, sprawdź 9 minut. Po wrzącej wodzie odcedź i zalej jajka zimną wodą, aby łatwiej się obierały. Jajko obrać. Nie potrzebujemy białka i weźmiemy gotowane żółtko do sosu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Natrzyj kurczaka suchymi przyprawami bez soli. Posmaruj kurczaka oliwą z oliwek. Rozgrzej patelnię bez oleju na kuchence. Umieść filety z kurczaka na suchej patelni i smaż przez 2-3 minuty z jednej strony. Następnie odwróć i smaż przez kolejne 2-3 minuty po drugiej stronie. Czas jest podany w przybliżeniu. Mięso powinno się zarumienić i pozostać soczyste, ale nie surowe w środku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś smażony filet z kurczaka na serwetkę do ostygnięcia, dopraw solą. Mięso jest bardzo soczyste, prawie nie traci na wadze dzięki tej metodzie pieczenia. A co najważniejsze, jest bez tłuszczu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Chleb na krakersy możesz wziąć świeży lub wczorajszy. Lubię to bardziej ze świeżym. Możesz też wziąć krakersy sklepowe według własnych upodobań.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój chleb w kostkę, skrop je odrobiną oleju roślinnego, posyp przyprawami i wymieszaj. Wlać krakersy na gorącą patelnię i smażyć przez 3-5 minut, mieszając. Upewnij się, że krakersy są suche i lekko pokryte złotą skórką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie i ładnie pokrój schłodzonego smażonego kurczaka-w kostkę, plastry lub paski - jak wolisz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W jednym pojemniku umieść wszystkie składniki sosu: musztardę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, posiekany czosnek. Dodaj ugotowane żółtko.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj sos. Gęstnieje na oczach. Jeśli Twoje żółtko jest zbyt gęste, zetrzyj je widelcem lub łyżką. Ten sos okazuje się piękny i aromatyczny, nadaje się do każdego mięsa, zapiekanek lub innych sałatek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zaczynamy zbierać sałatkę. Rozerwij liście sałaty rękami i połóż na talerzu lub w misce sałatkowej pierwszą warstwą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na wierzchu zetrzyj twardy ser na drobnej lub średniej tarce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Polej wszystko sosem i dodaj grzanki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój pomidory. U mnie-pierścienie, można pokroić na pół, ćwiartki lub kostki. Ułóż pomidory w sałacie w kółko. Połóż kawałki fileta z kurczaka na środku i polej sosem. Jeśli sos jest gęsty, rozcieńczyć go olejem. Sałatka Cezar z pomidorami, kurczakiem i grzankami jest gotowa - i nie musisz być szefem kuchni słynnej restauracji!

okazuje się jasny, kolorowy, a także smaczny i pachnący. Smacznego dla Ciebie i Twoich gości!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy