skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić sałatkę Cezar z pomidorami, kurczakiem i grzankami? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Umyj warzywa, jajka, cytrynę. I osusz je serwetkami. Filet z kurczaka oczyścić z folii, umyć i osuszyć. W razie potrzeby możesz zastąpić parmezan dowolnym innym twardym serem. Weź małe pomidory, ale lepiej Cherry.
Krok 2:

Jajka kurze ugotuj na twardo. Gotowałem na wszelki wypadek 2. Wlej jajka do chochli zimną wodą, dodaj sól, przykryj i podpal kadzi. Gdy woda się zagotuje, sprawdź 9 minut. Po wrzącej wodzie odcedź i zalej jajka zimną wodą, aby łatwiej się obierały. Jajko obrać. Nie potrzebujemy białka i weźmiemy gotowane żółtko do sosu.
Krok 3:

Natrzyj kurczaka suchymi przyprawami bez soli. Posmaruj kurczaka oliwą z oliwek. Rozgrzej patelnię bez oleju na kuchence. Umieść filety z kurczaka na suchej patelni i smaż przez 2-3 minuty z jednej strony. Następnie odwróć i smaż przez kolejne 2-3 minuty po drugiej stronie. Czas jest podany w przybliżeniu. Mięso powinno się zarumienić i pozostać soczyste, ale nie surowe w środku.
Krok 4:

Przenieś smażony filet z kurczaka na serwetkę do ostygnięcia, dopraw solą. Mięso jest bardzo soczyste, prawie nie traci na wadze dzięki tej metodzie pieczenia. A co najważniejsze, jest bez tłuszczu.
Krok 5:

Chleb na krakersy możesz wziąć świeży lub wczorajszy. Lubię to bardziej ze świeżym. Możesz też wziąć krakersy sklepowe według własnych upodobań.
Krok 6:

Pokrój chleb w kostkę, skrop je odrobiną oleju roślinnego, posyp przyprawami i wymieszaj. Wlać krakersy na gorącą patelnię i smażyć przez 3-5 minut, mieszając. Upewnij się, że krakersy są suche i lekko pokryte złotą skórką.
Krok 7:

Ostrożnie i ładnie pokrój schłodzonego smażonego kurczaka-w kostkę, plastry lub paski - jak wolisz.
Krok 8:

W jednym pojemniku umieść wszystkie składniki sosu: musztardę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, posiekany czosnek. Dodaj ugotowane żółtko.
Krok 9:

Wymieszaj sos. Gęstnieje na oczach. Jeśli Twoje żółtko jest zbyt gęste, zetrzyj je widelcem lub łyżką. Ten sos okazuje się piękny i aromatyczny, nadaje się do każdego mięsa, zapiekanek lub innych sałatek.
Krok 10:

Zaczynamy zbierać sałatkę. Rozerwij liście sałaty rękami i połóż na talerzu lub w misce sałatkowej pierwszą warstwą.
Krok 11:

Na wierzchu zetrzyj twardy ser na drobnej lub średniej tarce.
Krok 12:

Polej wszystko sosem i dodaj grzanki.
Krok 13:

Pokrój pomidory. U mnie-pierścienie, można pokroić na pół, ćwiartki lub kostki. Ułóż pomidory w sałacie w kółko. Połóż kawałki fileta z kurczaka na środku i polej sosem. Jeśli sos jest gęsty, rozcieńczyć go olejem. Sałatka Cezar z pomidorami, kurczakiem i grzankami jest gotowa - i nie musisz być szefem kuchni słynnej restauracji!
okazuje się jasny, kolorowy, a także smaczny i pachnący. Smacznego dla Ciebie i Twoich gości!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g

