dżem truskawkowy

sprawi, że Twoje życie będzie tak słodkie jak dżem! Uwielbiam dżem truskawkowy i jego słodki jagodowy smak.
Halina PiotrAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 31 g
126 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h
pozbywanie się dojrzałych, soczystych truskawek z kucyków. w trakcie tego, pozbywamy się również niewystarczająco dojrzałych jagód. Więc posortowaliśmy go, umyliśmy pod kranem i włożyliśmy do szerokiej miski wypełnionej pół litra wody. Włącz ogień na małą moc i podgrzej wodę. Gotuj przez prawie godzinę lub pół godziny, w zależności od smaku. W każdym razie jagody nie powinny być ani zbyt twarde, ani zbyt ugotowane.

ugotowane truskawki zmielić na słodkie puree, przepuszczając przez sito. Małe otwory w sicie przepuszczą miąższ truskawkowy i soki, ale zatrzymają wszystko, co zbędne. Masę truskawkową wracamy do miski z wodą i dodajemy kilogram cukru. Gotuj, utrzymując niską temperaturę, mieszając i obserwując proces przez kilka godzin. Pod koniec doprawiamy gorący dżem truskawkowy resztkami cukru, mieszając. Teraz gotowanie trwa, dopóki dżem nie osiągnie preferowanej gęstości.

połóż dżem na słoikach i pozwól mu ostygnąć na zewnątrz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy