Spaghetti Carbonara Classic

bardzo smaczne i proste, w pośpiechu, na obiad dla rodziny! Klasyczne Spaghetti Carbonara to pyszne danie na szybkie śniadanie lub kolację. Jest bogaty w białko, które docenią mężczyźni. A fakt, że jest zaskakująco prosty w przygotowaniu, spodoba się kobietom!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 14 g
tłuszcze 38 % 21 g
węglowodany 38 % 21 g
378 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne spaghetti carbonara? Przygotuj jedzenie. Wybierz makaron z pszenicy durum, jest smaczniejszy i nie gotuje się. Jajka muszą być bardzo świeże, ponieważ nie są poddawane silnej obróbce cieplnej. Pamiętaj, aby dobrze je umyć i osuszyć przed rozpoczęciem gotowania. Zamiast boczku wystarczy mostek lub szynka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój boczek na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozbij jajka do małej miski i dobrze ubij widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ser do jajek, odstawiając jedną trzecią do podania. I dobrą porcję świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj składniki. To będzie podstawa sosu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź patelnię, podgrzej ją na małym ogniu. Wlej oliwę z oliwek i dodaj pokrojony boczek. Smaż boczek, aż smalec stanie się półprzezroczysty. W tym samym czasie umieść garnek z wodą do gotowania spaghetti, obliczając 1 litr wody na każde 100 gramów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odstawić patelnię z opiekanym boczkiem. Wrzuć spaghetti do wrzącej osolonej wody. Nie solić mocno, ponieważ sos z serem będzie słony. Gotuj spaghetti według czasu wskazanego na opakowaniu. Upewnij się, że makaron się nie rozgotuje, powinien pozostać trochę twardy, al dente.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie istnieją dwie opcje gotowania. Możesz wrzucić spaghetti do durszlaka i wlać sos na patelnię do boczku i lekko go podgrzać. Ale w tym przypadku istnieje możliwość, że jaja się zwijają. Więc przenoszę gotowe spaghetti bezpośrednio na patelnię z boczkiem i mieszam je.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I dopiero potem wylewam SOS. Makaron w tym czasie trochę się ochładza, a jajka się nie zwijają. Pozostaje tylko dobrze wymieszać makaron z sosem. Spaghetti carbonara podaje się natychmiast, na gorąco, posypane pozostałym serem i mielonym pieprzem. Nie żałuj pieprzu, bo to Carbonara.

Spaghetti Carbonara gotuję często, zawsze używam tego przepisu, bez śmietany. Sos jest delikatny, gładki, otacza każdy makaron. Bardzo smaczne! I aromatyczny dzięki świeżej papryce.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

jak gotować makaron?  Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.

prawdziwe męskie jedzenie to spaghetti, bekon, jajka i ser. Tradycyjnie pastę Carbonara obficie posypywano mielonym pieprzem. Jest bardzo podobny do pyłu węglowego, stąd nazwa, węgiel po włosku brzmi jak Carbone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal / 100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal / 100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy