skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne spaghetti carbonara? Przygotuj jedzenie. Wybierz makaron z pszenicy durum, jest smaczniejszy i nie gotuje się. Jajka muszą być bardzo świeże, ponieważ nie są poddawane silnej obróbce cieplnej. Pamiętaj, aby dobrze je umyć i osuszyć przed rozpoczęciem gotowania. Zamiast boczku wystarczy mostek lub szynka.
Krok 2:
Pokrój boczek na małe kawałki.
Krok 3:
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 4:
Rozbij jajka do małej miski i dobrze ubij widelcem.
Krok 5:
Dodaj ser do jajek, odstawiając jedną trzecią do podania. I dobrą porcję świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Krok 6:
Wymieszaj składniki. To będzie podstawa sosu.
Krok 7:
Weź patelnię, podgrzej ją na małym ogniu. Wlej oliwę z oliwek i dodaj pokrojony boczek. Smaż boczek, aż smalec stanie się półprzezroczysty. W tym samym czasie umieść garnek z wodą do gotowania spaghetti, obliczając 1 litr wody na każde 100 gramów.
Krok 8:
Odstawić patelnię z opiekanym boczkiem. Wrzuć spaghetti do wrzącej osolonej wody. Nie solić mocno, ponieważ sos z serem będzie słony. Gotuj spaghetti według czasu wskazanego na opakowaniu. Upewnij się, że makaron się nie rozgotuje, powinien pozostać trochę twardy, al dente.
Krok 9:
Następnie istnieją dwie opcje gotowania. Możesz wrzucić spaghetti do durszlaka i wlać sos na patelnię do boczku i lekko go podgrzać. Ale w tym przypadku istnieje możliwość, że jaja się zwijają. Więc przenoszę gotowe spaghetti bezpośrednio na patelnię z boczkiem i mieszam je.
Krok 10:
I dopiero potem wylewam SOS. Makaron w tym czasie trochę się ochładza, a jajka się nie zwijają. Pozostaje tylko dobrze wymieszać makaron z sosem. Spaghetti carbonara podaje się natychmiast, na gorąco, posypane pozostałym serem i mielonym pieprzem. Nie żałuj pieprzu, bo to Carbonara.
Spaghetti Carbonara gotuję często, zawsze używam tego przepisu, bez śmietany. Sos jest delikatny, gładki, otacza każdy makaron. Bardzo smaczne! I aromatyczny dzięki świeżej papryce.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
jak gotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.
prawdziwe męskie jedzenie to spaghetti, bekon, jajka i ser. Tradycyjnie pastę Carbonara obficie posypywano mielonym pieprzem. Jest bardzo podobny do pyłu węglowego, stąd nazwa, węgiel po włosku brzmi jak Carbone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal / 100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal / 100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g