skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kawę cappuccino w domu? Przygotuj jedzenie. Weź najdrobniejsze zmielenie kawy, zbyt duże ziarna będą szorstkie jak na tak delikatny napój. Radzę wybrać mleko z wysokim procentem tłuszczu,będzie lepiej.
Krok 2:
Najpierw zaparz espresso. Można to zrobić na wiele sposobów. Najprostszy jest w Turku na gazie. Włóż mieloną kawę do Turku, zalej czystą wodą, wymieszaj łyżką. Jeśli chcesz mocniejszego napoju, zmniejsz ilość wody do 60 ml.
Krok 3:
Postaw Turka z kawą na małym ogniu.
Krok 4:
Poczekaj, aż piana zacznie unosić się nad napojem. Zdejmij Turka z ognia, poczekaj, aż piana opadnie. Ponownie podpal Turka, poczekaj, aż piana się podniesie, Usuń Turka. Przywróć ją do ognia po raz trzeci i powtórz proces. Espresso gotowe!
Krok 5:
Czas zrobić mleczną piankę. Pamiętaj, aby podgrzać mleko, zimne mleko nie zostanie ubite. Wlej go do rondla, podpal i poczekaj, aż mleko osiągnie temperaturę około 60°C. Jak określić temperaturę? Upuść kroplę na nadgarstek, będzie zauważalnie gorąca, ale nie poparzona.
Krok 6:
Teraz mleko należy ubić. Jak go ubić? Możesz spróbować ręczną trzepaczką. Jest to możliwe, ale czasochłonne i pracochłonne. A pianka nie okaże się tak bujna, jak byśmy chcieli.
Krok 7:
Możesz użyć miksera. Mleko zostanie szybko i bez problemów ubite, ale piana szybko opadnie, będzie z dużymi bąbelkami.
Krok 8:
Najlepszym gadżetem do ubijania mleka jest cappuccinator. Został stworzony specjalnie do tego celu. Teraz możesz kupić cappuccinator w dowolnym sklepie internetowym i nie jest drogi. W ciągu minuty mleko zostanie ubite na bujną, trwałą pianę. Zwróć uwagę, jakie małe bąbelki znajdują się w mleku - taka pianka jest odpowiednia do cappuccino. Aby usunąć duże bąbelki, uderz łyżką kilka razy o stół.
Krok 9:
Pozostaje połączyć wszystkie składniki cappuccino. Weź duży kubek z szerokimi ustami. Opłucz go gorącą wodą. Wlej kawę do filiżanki, przecedzając ją przez sitko - w ten sposób pozbędziesz się fusów kawy.
Krok 10:
Wlej mleko do kawy, delikatnie, cienkim strumieniem, na środek filiżanki. W ten sposób napoje się nie mieszają. Przy ostrożnym nalewaniu najpierw wlewa się mleko,a dopiero potem piana. Właściwe cappuccino ma stosunek części 1: 1: 1. Oznacza to, że mleko Espresso jest pianką.
Krok 11:
Cappuccino jest gotowe! Podawaj od razu do stołu. Gotowy napój można posypać mielonym cynamonem, czekoladą lub kakao.
kupując cappuccinator, zacząłem robić taką kawę codziennie, dopóki nie kupiłem ekspresu do kawy. I nawet teraz czasami ubijam mleko nim, a nie samochodem. Pianka jest idealna! Pozostaje nauczyć się jej rysować.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kawa mielona - 200 kcal/100g