cappuccino w domu bez ekspresu do kawy

Najlepszy, najsmaczniejszy początek każdego dnia! Nawet bez cudownej Maszyny do parzenia kawy z bujną pianką mleczną można samodzielnie ugotować pachnące cappuccino w domu w Turku. Prawie 5 minut! Spróbuj, na pewno ci się uda!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 38 % 3 g
węglowodany 38 % 3 g
47 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kawę cappuccino w domu? Przygotuj jedzenie. Weź najdrobniejsze zmielenie kawy, zbyt duże ziarna będą szorstkie jak na tak delikatny napój. Radzę wybrać mleko z wysokim procentem tłuszczu,będzie lepiej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw zaparz espresso. Można to zrobić na wiele sposobów. Najprostszy jest w Turku na gazie. Włóż mieloną kawę do Turku, zalej czystą wodą, wymieszaj łyżką. Jeśli chcesz mocniejszego napoju, zmniejsz ilość wody do 60 ml.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Postaw Turka z kawą na małym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Poczekaj, aż piana zacznie unosić się nad napojem. Zdejmij Turka z ognia, poczekaj, aż piana opadnie. Ponownie podpal Turka, poczekaj, aż piana się podniesie, Usuń Turka. Przywróć ją do ognia po raz trzeci i powtórz proces. Espresso gotowe!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Czas zrobić mleczną piankę. Pamiętaj, aby podgrzać mleko, zimne mleko nie zostanie ubite. Wlej go do rondla, podpal i poczekaj, aż mleko osiągnie temperaturę około 60°C. Jak określić temperaturę? Upuść kroplę na nadgarstek, będzie zauważalnie gorąca, ale nie poparzona.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz mleko należy ubić. Jak go ubić? Możesz spróbować ręczną trzepaczką. Jest to możliwe, ale czasochłonne i pracochłonne. A pianka nie okaże się tak bujna, jak byśmy chcieli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz użyć miksera. Mleko zostanie szybko i bez problemów ubite, ale piana szybko opadnie, będzie z dużymi bąbelkami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Najlepszym gadżetem do ubijania mleka jest cappuccinator. Został stworzony specjalnie do tego celu. Teraz możesz kupić cappuccinator w dowolnym sklepie internetowym i nie jest drogi. W ciągu minuty mleko zostanie ubite na bujną, trwałą pianę. Zwróć uwagę, jakie małe bąbelki znajdują się w mleku - taka pianka jest odpowiednia do cappuccino. Aby usunąć duże bąbelki, uderz łyżką kilka razy o stół.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostaje połączyć wszystkie składniki cappuccino. Weź duży kubek z szerokimi ustami. Opłucz go gorącą wodą. Wlej kawę do filiżanki, przecedzając ją przez sitko - w ten sposób pozbędziesz się fusów kawy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej mleko do kawy, delikatnie, cienkim strumieniem, na środek filiżanki. W ten sposób napoje się nie mieszają. Przy ostrożnym nalewaniu najpierw wlewa się mleko,a dopiero potem piana. Właściwe cappuccino ma stosunek części 1: 1: 1. Oznacza to, że mleko Espresso jest pianką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Cappuccino jest gotowe! Podawaj od razu do stołu. Gotowy napój można posypać mielonym cynamonem, czekoladą lub kakao.

kupując cappuccinator, zacząłem robić taką kawę codziennie, dopóki nie kupiłem ekspresu do kawy. I nawet teraz czasami ubijam mleko nim, a nie samochodem. Pianka jest idealna! Pozostaje nauczyć się jej rysować.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kawa mielona - 200   kcal/100g

Podobne przepisy