Sałatka noc z kurczakiem

Sałatka warstwowa dla niespodziewanych gości w pośpiechu. Prosta obfita sałatka z produktów, które można kupić z wyprzedzeniem na wszelkiego rodzaju nieprzewidziane okazje, takie jak przybycie nieoczekiwanych gości. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Składniki są dostępne i harmonijne ze sobą. Jedna z tych sałatek, które idealnie pasują do ziemniaków-gotowanych, pieczonych lub smażonych.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 10 g
tłuszcze 54 % 13 g
węglowodany 4 % 1 g
158 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić noc sałatkową z kurczakiem? Przygotuj wskazane składniki. Zamiast wędzonego udka możesz wziąć wędzoną pierś z kurczaka. Jajka gotowane-dwa duże lub trzy małe-mam małe jajka, wziąłem trzy sztuki. Spuść płyn z pieczarek w puszkach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj przygotowane składniki: pokrój udka i pokrój miąższ; pokrój pieczarki, jeśli masz całe (Mam już pokrojone w słoiku); podziel jajka na białko i żółtko - zetrzyj białko na grubej tarce, żółtko na drobnej tarce; zetrzyj ser na drobnej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sałatka będzie warstwami. Możesz podawać go we wspólnej salaterce lub w porcji. Pierwszą warstwą ułożyć pokrojone wędzone mięso z kurczaka. Posmaruj trochę majonezem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następna warstwa pokrojone pieczarki w puszkach. Lekko posmaruj warstwę majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Trzecia warstwa tarte białko (można je natychmiast wymieszać z odrobiną majonezu).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie drobno starty twardy ser. Na wierzch trochę majonezu. Aby ułatwić powlekanie warstwy, lepiej jest nałożyć cienką siatkę majonezową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostatnia warstwa drobno starte żółtka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Udekoruj sałatkę świeżymi ziołami do smaku-zieloną cebulą, natką pietruszki lub koperkiem. Przed podaniem sałatkę warstwową należy trochę trzymać w lodówce.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

należy pamiętać, że w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem reżimu temperaturowego (powyżej 25 stopni, szczególnie latem). Może to prowadzić do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucia i zatrucie jadem kiełbasianym.
oznaki niewłaściwego przechowywania to: spuchnięty słoik, mętna marynata, pęcherzyki powietrza unoszące się z dna słoika, obecność pleśni i nieprzyjemny zapach. Jeśli znajdziesz co najmniej jeden z wymienionych znaków, lepiej w ogóle nie używać takich grzybów. Jeśli masz pewność, że grzyby w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. W przypadku, gdy wydaje się, że nie ma znaków, ale masz wątpliwości, lepiej smażyć grzyby na oleju roślinnym na złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g
  • Pieczarki w puszkach - 12   kcal/100g

Podobne przepisy