skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić noc sałatkową z kurczakiem? Przygotuj wskazane składniki. Zamiast wędzonego udka możesz wziąć wędzoną pierś z kurczaka. Jajka gotowane-dwa duże lub trzy małe-mam małe jajka, wziąłem trzy sztuki. Spuść płyn z pieczarek w puszkach.
Krok 2:
Posiekaj przygotowane składniki: pokrój udka i pokrój miąższ; pokrój pieczarki, jeśli masz całe (Mam już pokrojone w słoiku); podziel jajka na białko i żółtko - zetrzyj białko na grubej tarce, żółtko na drobnej tarce; zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 3:
Sałatka będzie warstwami. Możesz podawać go we wspólnej salaterce lub w porcji. Pierwszą warstwą ułożyć pokrojone wędzone mięso z kurczaka. Posmaruj trochę majonezem.
Krok 4:
Następna warstwa pokrojone pieczarki w puszkach. Lekko posmaruj warstwę majonezem.
Krok 5:
Trzecia warstwa tarte białko (można je natychmiast wymieszać z odrobiną majonezu).
Krok 6:
Następnie drobno starty twardy ser. Na wierzch trochę majonezu. Aby ułatwić powlekanie warstwy, lepiej jest nałożyć cienką siatkę majonezową.
Krok 7:
Ostatnia warstwa drobno starte żółtka.
Krok 8:
Udekoruj sałatkę świeżymi ziołami do smaku-zieloną cebulą, natką pietruszki lub koperkiem. Przed podaniem sałatkę warstwową należy trochę trzymać w lodówce.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
należy pamiętać, że w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem reżimu temperaturowego (powyżej 25 stopni, szczególnie latem). Może to prowadzić do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucia i zatrucie jadem kiełbasianym.
oznaki niewłaściwego przechowywania to: spuchnięty słoik, mętna marynata, pęcherzyki powietrza unoszące się z dna słoika, obecność pleśni i nieprzyjemny zapach. Jeśli znajdziesz co najmniej jeden z wymienionych znaków, lepiej w ogóle nie używać takich grzybów. Jeśli masz pewność, że grzyby w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. W przypadku, gdy wydaje się, że nie ma znaków, ale masz wątpliwości, lepiej smażyć grzyby na oleju roślinnym na złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g
- Pieczarki w puszkach - 12 kcal/100g