dorsz po polsku na bulionie rybnym z korzeniem selera

Oryginalny, dietetyczny, ze zwykłych produktów! Dorsz po polsku na bulionie rybnym z korzeniem selera to klasyczny przepis na gotowaną rybę z sosem jajecznym. Ponadto jajka są w nim gotowane. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i szybkie, poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 13 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 11 % 2 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić dorsza po polsku na bulionie rybnym z korzeniem selera? Przygotuj jedzenie. Używam gotowego fileta. Jeśli masz całą rybę, pokrój ją na filety. Wstępnie rozmrozić mrożoną rybę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz rybę, a następnie pokrój na porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj czystą wodę w rondlu, włóż do niej rybę, obraną cebulę i korzeń selera, liść laurowy, ziarna pieprzu, sól. Ponownie zagotuj bulion i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut. Wyjmij gotową rybę i odcedź bulion.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj sos. Jak zrobić sos? Przygotuj dla niego jedzenie. Weź wysokiej jakości olej, bez dodatków roślinnych. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby zmiękł.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać lub zmielić w blenderze. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka wymieszać z masłem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej 150 ml gorącego bulionu rybnego i wymieszaj. Sos jest gotowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż sos na patelnię, ułóż kawałki ryby na wierzchu i podgrzewaj wszystko razem przez 1-2 minuty. Możesz dodatkowo posolić i pieprzyć danie do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż gotową rybę na talerzu, rozłóż 2-3 łyżki sosu na wierzchu i posyp posiekanymi ziołami. Podawaj do stołu. Smacznego!

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dorsz wędzony na gorąco - 115   kcal/100g
  • Dorsz smażony - 111   kcal/100g
  • Dorsz pieczony - 90   kcal/100g
  • Dorsz wędzony - 94   kcal/100g
  • Dorsz gotowany - 78   kcal/100g
  • Dorsz z grilla - 172   kcal/100g
  • Dorsz świeży - 78   kcal/100g
  • Dorsz solony - 98   kcal/100g
  • Dorsz duszony - 101   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Rosół rybny - 49   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy