skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić dorsza po polsku na bulionie rybnym z korzeniem selera? Przygotuj jedzenie. Używam gotowego fileta. Jeśli masz całą rybę, pokrój ją na filety. Wstępnie rozmrozić mrożoną rybę.
Krok 2:
Umyj i osusz rybę, a następnie pokrój na porcje.
Krok 3:
Zagotuj czystą wodę w rondlu, włóż do niej rybę, obraną cebulę i korzeń selera, liść laurowy, ziarna pieprzu, sól. Ponownie zagotuj bulion i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut. Wyjmij gotową rybę i odcedź bulion.
Krok 4:
Przygotuj sos. Jak zrobić sos? Przygotuj dla niego jedzenie. Weź wysokiej jakości olej, bez dodatków roślinnych. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby zmiękł.
Krok 5:
Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać lub zmielić w blenderze. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
Krok 6:
Jajka wymieszać z masłem.
Krok 7:
Wlej 150 ml gorącego bulionu rybnego i wymieszaj. Sos jest gotowy.
Krok 8:
Włóż sos na patelnię, ułóż kawałki ryby na wierzchu i podgrzewaj wszystko razem przez 1-2 minuty. Możesz dodatkowo posolić i pieprzyć danie do smaku.
Krok 9:
Połóż gotową rybę na talerzu, rozłóż 2-3 łyżki sosu na wierzchu i posyp posiekanymi ziołami. Podawaj do stołu. Smacznego!
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dorsz wędzony na gorąco - 115 kcal/100g
- Dorsz smażony - 111 kcal/100g
- Dorsz pieczony - 90 kcal/100g
- Dorsz wędzony - 94 kcal/100g
- Dorsz gotowany - 78 kcal/100g
- Dorsz z grilla - 172 kcal/100g
- Dorsz świeży - 78 kcal/100g
- Dorsz solony - 98 kcal/100g
- Dorsz duszony - 101 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Rosół rybny - 49 kcal/100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g