Kremowa zupa z pieczarkami i serem topionym

pyszna zupa serowa grzybowa o kremowym smaku. Pyszna zupa w pośpiechu. Wkrótce nie zapomnisz o jego smaku. Gotuje się w domu i wygląda jak w restauracji. Świeże warzywa dodadzą potrawie koloru i korzyści. Możesz podawać z krakersami zamiast chleba. Połączenie topionego sera, grzybów i śmietany na pewno nie pozostawi obojętnym! Gotuj dla siebie i swoich bliskich i spróbuj z przyjemnością!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 42 % 5 g
62 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz ziemniaki, pokrój jak zwykle na zupę i spłucz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej 1,5 litra zimnej wody do rondla, wlej przygotowane ziemniaki i umieść na zapalonym piecu. Zanim woda się zagotuje, zbierze się piana, którą należy usunąć za pomocą nieszczelnej łyżki. Do zupy zawsze wrzucam ziemniaki do zimnej wody, a nie do wrzącej wody, aby zrobić tłuszcz ziemniaczany. Gotuj po gotowaniu przez 15 minut, aż dodamy sól, aby ziemniaki nie wyszły twarde i nie gotowały się długo. W tym czasie zajmiemy się smażeniem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki obieramy i kroimy w drobną kostkę-można je po prostu zetrzeć na grubej tarce, ale podoba mi się to bardziej do tej zupy. Obierz cebulę i drobno posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Grzyby myjemy i kroimy na małe kawałki. Grzyby muszą być świeże.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go trochę i natychmiast wlej marchewkę, cebulę i grzyby. Dodaj trochę soli. Smażyć na średnim ogniu przez 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli usmażysz grzyby na dużym ogniu, sok pozostanie w nich i nie spłynie na patelnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozetrzyj ser topiony na grubej tarce. Można go również po prostu rozgnieść widelcem, jeśli jest wystarczająco miękki. Smak zupy będzie również zależeć od smaku sera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    15 minut po ugotowaniu ziemniaków dodaj smażenie grzybów i ser do garnka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj, wlej śmietanę, sól i dodaj przyprawy. Próbujemy soli i gotujemy po gotowaniu na małym ogniu przez 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W tym czasie ser się stopi, a zupa będzie gotowa do spożycia. Podawaj zupę ze świeżymi ziołami-zieloną cebulą, koperkiem, natką pietruszki. Wrzuć warzywa do talerza tuż przed podaniem.

jeśli zjesz taką zupę w porze lunchu, będziesz pełny przez resztę dnia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy