dżem z truskawek leśnych pięć minut na zimę

bardzo smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu!! Słodki, pyszny dżem truskawkowy.
TaciturnPersonAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 42 g
172 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 7 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Myjemy truskawki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj wodę i cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podpalamy patelnię, gotujemy do wrzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj truskawki do syropu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj przez kolejne 5 minut na średnim ogniu, usuwając piankę i mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełniamy wcześniej przygotowane słoiki dżemem i przekręcamy, nadmiar można zjeść w ten sposób :)

Uwaga! o wodzie w przepisie!

pamiętaj, że Rosja jest duża, jagody są różne. Rosną w różnych regionach, w różnych temperaturach i poziomach wilgotności. Ma również znaczenie, przy jakiej pogodzie i o której porze dnia zebrano jagodę. Moje truskawki są suche, więc dodaję wodę. Jeśli dobrze daje sok, nie musisz dodawać wody. Objętość wody w różnych przypadkach może się różnić, od 0 do 200 ml. i potrzebujesz Zobacz według sytuacji ! Spójrz na moje zdjęcia-pokazują, jak gruby był dżem. Jeśli masz go płynnego, to nie wina przepisu, ale to, że nie posłuchałeś tego ostrzeżenia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Truskawka ogrodowa - 32   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy