Zupa serowa z topionym serem i kiełbasą

bogaty, aromatyczny, pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu! Zupa serowa z kiełbasą i serem topionym ma delikatny, przyjemny smak i przystępny skład. W tym przepisie ser i kiełbasa dobrze się uzupełniają, w połączeniu z warzywami nadają potrawie gęstość i sytość.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 30 % 3 g
65 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować pyszną zupę serową z roztopionym serem i kiełbasą? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć dowolną kiełbasę-gotowaną, surową, częściowo wędzoną lub gotowaną. Mam gotowaną kiełbasę wędzoną z odrobiną tłuszczu. Półtwarde serki topione mam typu & quot; przyjaźń", & quot; Bursztyn & quot;. Ale możesz zastąpić je miękkim topionym serem, który możesz posmarować chlebem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz kiełbasę z folii fabrycznej i pokrój w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przetrzyj topiony ser na grubej tarce. Aby ułatwić tarcie sera i nie przykleiły się do tarki, najpierw umieść je w zamrażarce na 20-30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj warzywa, osusz, drobno posiekaj. Oprócz pietruszki możesz wziąć inne warzywa-koperek, kolendrę, zieloną cebulę lub mieszankę różnych ziół.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagotuj wodę w rondlu, dodaj sól i pieprz. Ułóż ziemniaki i marchewki. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Nie trzeba gotować zupy na wodzie. Możesz wziąć bulion z kurczaka, warzyw lub mięsa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej trochę oleju roślinnego. Jeśli kiełbasa ma dużo tłuszczu, nie można w ogóle dodawać oleju. Tłuszcz z kiełbasy wystarczy do smażenia. Mieszając, podsmaż kiełbasę, aż będzie lekko złocista.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś kiełbasę do garnka z zupą. Następnie ułóż starty ser i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż ser całkowicie się rozpuści, około 5 minut. Dodaj makaron. Gotuj zupę przez kolejne 2-3 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj posiekane warzywa, wymieszaj i wyłącz ogień.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj garnek pokrywką i pozostaw zupę na 10 minut. Następnie wlej do talerzy. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i pożywieniu do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal / 100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy