skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować pyszną zupę serową z roztopionym serem i kiełbasą? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć dowolną kiełbasę-gotowaną, surową, częściowo wędzoną lub gotowaną. Mam gotowaną kiełbasę wędzoną z odrobiną tłuszczu. Półtwarde serki topione mam typu & quot; przyjaźń", & quot; Bursztyn & quot;. Ale możesz zastąpić je miękkim topionym serem, który możesz posmarować chlebem.
Krok 2:
Obierz kiełbasę z folii fabrycznej i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3:
Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę.
Krok 4:
Przetrzyj topiony ser na grubej tarce. Aby ułatwić tarcie sera i nie przykleiły się do tarki, najpierw umieść je w zamrażarce na 20-30 minut.
Krok 5:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 6:
Umyj warzywa, osusz, drobno posiekaj. Oprócz pietruszki możesz wziąć inne warzywa-koperek, kolendrę, zieloną cebulę lub mieszankę różnych ziół.
Krok 7:
Zagotuj wodę w rondlu, dodaj sól i pieprz. Ułóż ziemniaki i marchewki. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Nie trzeba gotować zupy na wodzie. Możesz wziąć bulion z kurczaka, warzyw lub mięsa.
Krok 8:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej trochę oleju roślinnego. Jeśli kiełbasa ma dużo tłuszczu, nie można w ogóle dodawać oleju. Tłuszcz z kiełbasy wystarczy do smażenia. Mieszając, podsmaż kiełbasę, aż będzie lekko złocista.
Krok 9:
Przenieś kiełbasę do garnka z zupą. Następnie ułóż starty ser i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż ser całkowicie się rozpuści, około 5 minut. Dodaj makaron. Gotuj zupę przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 10:
Dodaj posiekane warzywa, wymieszaj i wyłącz ogień.
Krok 11:
Przykryj garnek pokrywką i pozostaw zupę na 10 minut. Następnie wlej do talerzy. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i pożywieniu do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal / 100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g