skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Nauczyłem się tego przepisu od zięcia - po prostu uwielbia owoce morza, a zwłaszcza angażuje się w ich wydobycie z Morza. Powiedział, jak smażyć małże z cebulą. Najpierw musimy przygotować wszystkie niezbędne produkty, których będziemy potrzebować do przygotowania tego dania.
Krok 2:
Najpierw dokładnie spłucz małże w zimnej wodzie. Wyciśnij z nich nadmiar wilgoci.
Krok 3:
Obierz i posiekaj cebulę.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię i posmaruj ją masłem. Rozłóż małże na patelni, wlej przesianą mąkę i wymieszaj. Następnie podlewamy je bulionem zmieszanym z winem, niech oddadzą pozostałą wodę i trochę w niej ugotują.
Krok 5:
A kiedy woda wyparuje, dodajemy więcej oleju i smażymy na nim nasze małże przez chwilę. Następnie dołączamy do nich przygotowaną cebulę i wszystko mieszamy.
Krok 6:
Dusić, cały czas mieszając, aż cebula będzie miała złoty odcień. A kiedy jest gotowy i danie jest gotowe. Podczas serwowania udekoruj go zielenią. Sam filet z małży ma słonawy rybny smak, ale po smażeniu nabiera dobrze zauważalnych nut grzybowych. Spróbuj!
trochę udoskonaliłem to danie. Dodaję tam jajka na twardo i świeże pomidory. Po pokrojeniu ich tam na małe kostki, wypełniam to wszystko majonezem, a na wierzch zasypiam startym serem-i pod pokrywą. Pyszne, MMM! Cóż, sól i pieprz, udekoruj zielenią! Teraz trochę o samych małżach. Mięso małży to owoce morza uwielbiane przez smakoszy z całego świata. Niesie ze sobą pewne korzyści, o które nie można się kłócić. Dlaczego więc małże są przydatne, które przez chwilę przewyższają nawet ryby i białe mięso pod względem zawartości białka? Główną wartością małży jest zawartość kwasów tłuszczowych omega - 3, które odżywiają komórki mózgowe. Są również bogate w witaminy z grupy A, B, C, E i PP, niezbędne do zbilansowanej diety. Ponadto małże zawierają fosfor, magnez, potas, wapń, sód. Małże są doskonałym pożywieniem dietetycznym, zwłaszcza w połączeniu z warzywami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g