smażone małże z cebulą

danie dla miłośników owoców morza i wyśmienitej kuchni. Małże to eleganckie danie, smaczne i zdrowe, zwłaszcza jeśli gotujesz je według dobrego przepisu kulinarnego. Smażone małże to jedna z charakterystycznych potraw mojego szwagra, ale dodałam tylko coś od siebie.
ilgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 30 % 6 g
124 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Nauczyłem się tego przepisu od zięcia - po prostu uwielbia owoce morza, a zwłaszcza angażuje się w ich wydobycie z Morza. Powiedział, jak smażyć małże z cebulą. Najpierw musimy przygotować wszystkie niezbędne produkty, których będziemy potrzebować do przygotowania tego dania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw dokładnie spłucz małże w zimnej wodzie. Wyciśnij z nich nadmiar wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i posiekaj cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię i posmaruj ją masłem. Rozłóż małże na patelni, wlej przesianą mąkę i wymieszaj. Następnie podlewamy je bulionem zmieszanym z winem, niech oddadzą pozostałą wodę i trochę w niej ugotują.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    A kiedy woda wyparuje, dodajemy więcej oleju i smażymy na nim nasze małże przez chwilę. Następnie dołączamy do nich przygotowaną cebulę i wszystko mieszamy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dusić, cały czas mieszając, aż cebula będzie miała złoty odcień. A kiedy jest gotowy i danie jest gotowe. Podczas serwowania udekoruj go zielenią. Sam filet z małży ma słonawy rybny smak, ale po smażeniu nabiera dobrze zauważalnych nut grzybowych. Spróbuj!

trochę udoskonaliłem to danie. Dodaję tam jajka na twardo i świeże pomidory. Po pokrojeniu ich tam na małe kostki, wypełniam to wszystko majonezem, a na wierzch zasypiam startym serem-i pod pokrywą. Pyszne, MMM! Cóż, sól i pieprz, udekoruj zielenią! Teraz trochę o samych małżach. Mięso małży to owoce morza uwielbiane przez smakoszy z całego świata. Niesie ze sobą pewne korzyści, o które nie można się kłócić. Dlaczego więc małże są przydatne, które przez chwilę przewyższają nawet ryby i białe mięso pod względem zawartości białka? Główną wartością małży jest zawartość kwasów tłuszczowych omega - 3, które odżywiają komórki mózgowe. Są również bogate w witaminy z grupy A, B, C, E i PP, niezbędne do zbilansowanej diety. Ponadto małże zawierają fosfor, magnez, potas, wapń, sód. Małże są doskonałym pożywieniem dietetycznym, zwłaszcza w połączeniu z warzywami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy