Sałatka warstwowa z kurczakiem i ananasem

Sałatka z kurczakiem i ananasem to pyszny klasyk ! Takie sałatki można przygotować po prostu mieszając wszystkie składniki lub zmieniając je nieco i gotując bardziej świątecznie - warstwami. Pięknie udekoruj górę kawałkami ananasa i orzechów, zielenią. Podawaj w dużej salaterce lub w porcjach, ale bez względu na to, jaką metodę wybierzesz, sałatka odniesie stały sukces zarówno w rodzinie, jak i wśród gości, ponieważ jest to bardzo smaczne, satysfakcjonujące i jednocześnie lekkie danie.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 50 % 12 g
węglowodany 29 % 7 g
153 kcal
IG: 63 / 38 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę warstwową z kurczakiem i ananasem? Przygotuj jedzenie. Umyj warzywa i zioła, osusz. Ugotuj ziemniaki w wygodny sposób w mundurze. Gotuj jajka przez 9 minut od początku gotowania i natychmiast ostudź zimną wodą, więc dobrze się oczyszczą i nie będzie szarej krawędzi wokół żółtka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ananasy wrzuć do durszlaka, pozwól syropowi dobrze spłynąć, a następnie pokrój w środkowe segmenty. W słoikach z gotowymi kawałkami spadają kawałki z pozostawionym rdzeniem, takie twarde miejsca należy ostrożnie usunąć, aby nie pozbawić sałatki niezbędnej delikatności.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ponieważ sałatka będzie przygotowywana warstwami, wygodnie jest zetrzeć i pokroić niezbędne produkty z wyprzedzeniem, układając je w osobnych miseczkach. Uwolnij udko ze skóry i kości, pokrój mięso w drobną kostkę. Drobno posiekaj również paprykę, ogórek, kapustę pekińską i zioła. I zetrzyj jajko i ser na grubej tarce, dopuszczalne jest mieszanie ich w jednej misce, ponieważ będą układane w jednej warstwie. Osobno zetrzyj duże ziemniaki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli orzechy zostały zakupione obrane, należy je wcześniej umyć i osuszyć. Lub lekko wysusz na suchej patelni, to kwestia gustu. Następnie pokrój nożem , ale niezbyt drobno. Orzech można wziąć inny ze względu na smak lub obecność, ale zaleca się dodanie go do sałatki, wzbogaci smak przyjemną cierpkością. Będzie również służyć jako dekoracja.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po przygotowaniu wszystkich produktów pozostaje tylko ułożyć je warstwami, smarując każdą siatką majonezu. Kolejność jest taka: 1.kapusta pekińska. 2. - ziemniaki, dodaj trochę soli. 3. Zieloni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie 4. warstwa mięsa, w razie potrzeby posyp mieszanką papryki. 5. - ogórek, dodaj go również. 6. i 7. jajko i ser/lub mieszaj lub naprzemiennie/. Ta lekka warstwa może być pozostawiona jako górna, w zależności od tego, jak zamierzasz udekorować sałatkę, daje płaską powierzchnię, więc jest dużo miejsca na wyobraźnię. W przypadku zastąpienia ananasy pójdą na jego miejsce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cóż, jeśli nie było wymiany, 8. warstwa będzie-papryka. 9-ananasy, a między nimi orzechy i gałązki zieleni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko, pyszna sałatka jest gotowa cię zadowolić ! Na specjalne okazje i tak na co dzień. Jeśli salaterka jest duża, powtórz warstwy. Będzie dobrze wyglądać jak wszystkie sałatki francuskie w przezroczystej misce sałatkowej lub w kształcie koła z pierścieniem pośrodku, więc wszystkie warstwy są widoczne.

kurczaka można używać zarówno wędzonego, jak i gotowanego lub smażonego, pieczonego. Ogórek można wziąć marynowany lub lekko solony. Zamiast majonezu możesz dodać śmietanę.
istnieje wiele opcji sałatki z ananasem, może w wyniku eksperymentów otrzymasz własny autor. Cóż, jeśli nie jesteś gotowy na eksperymenty, weź już sprawdzoną proponowaną opcję jako podstawę, może Ci się spodoba !

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal / 100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal / 100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal / 100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Wędzone udka - 220   kcal/100g

Podobne przepisy