skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę warstwową z kurczakiem i ananasem? Przygotuj jedzenie. Umyj warzywa i zioła, osusz. Ugotuj ziemniaki w wygodny sposób w mundurze. Gotuj jajka przez 9 minut od początku gotowania i natychmiast ostudź zimną wodą, więc dobrze się oczyszczą i nie będzie szarej krawędzi wokół żółtka.
Krok 2:
Ananasy wrzuć do durszlaka, pozwól syropowi dobrze spłynąć, a następnie pokrój w środkowe segmenty. W słoikach z gotowymi kawałkami spadają kawałki z pozostawionym rdzeniem, takie twarde miejsca należy ostrożnie usunąć, aby nie pozbawić sałatki niezbędnej delikatności.
Krok 3:
Ponieważ sałatka będzie przygotowywana warstwami, wygodnie jest zetrzeć i pokroić niezbędne produkty z wyprzedzeniem, układając je w osobnych miseczkach. Uwolnij udko ze skóry i kości, pokrój mięso w drobną kostkę. Drobno posiekaj również paprykę, ogórek, kapustę pekińską i zioła. I zetrzyj jajko i ser na grubej tarce, dopuszczalne jest mieszanie ich w jednej misce, ponieważ będą układane w jednej warstwie. Osobno zetrzyj duże ziemniaki.
Krok 4:
Jeśli orzechy zostały zakupione obrane, należy je wcześniej umyć i osuszyć. Lub lekko wysusz na suchej patelni, to kwestia gustu. Następnie pokrój nożem , ale niezbyt drobno. Orzech można wziąć inny ze względu na smak lub obecność, ale zaleca się dodanie go do sałatki, wzbogaci smak przyjemną cierpkością. Będzie również służyć jako dekoracja.
Krok 5:
Po przygotowaniu wszystkich produktów pozostaje tylko ułożyć je warstwami, smarując każdą siatką majonezu. Kolejność jest taka: 1.kapusta pekińska. 2. - ziemniaki, dodaj trochę soli. 3. Zieloni.
Krok 6:
Następnie 4. warstwa mięsa, w razie potrzeby posyp mieszanką papryki. 5. - ogórek, dodaj go również. 6. i 7. jajko i ser/lub mieszaj lub naprzemiennie/. Ta lekka warstwa może być pozostawiona jako górna, w zależności od tego, jak zamierzasz udekorować sałatkę, daje płaską powierzchnię, więc jest dużo miejsca na wyobraźnię. W przypadku zastąpienia ananasy pójdą na jego miejsce.
Krok 7:
Cóż, jeśli nie było wymiany, 8. warstwa będzie-papryka. 9-ananasy, a między nimi orzechy i gałązki zieleni.
Krok 8:
Wszystko, pyszna sałatka jest gotowa cię zadowolić ! Na specjalne okazje i tak na co dzień. Jeśli salaterka jest duża, powtórz warstwy. Będzie dobrze wyglądać jak wszystkie sałatki francuskie w przezroczystej misce sałatkowej lub w kształcie koła z pierścieniem pośrodku, więc wszystkie warstwy są widoczne.
kurczaka można używać zarówno wędzonego, jak i gotowanego lub smażonego, pieczonego. Ogórek można wziąć marynowany lub lekko solony. Zamiast majonezu możesz dodać śmietanę.
istnieje wiele opcji sałatki z ananasem, może w wyniku eksperymentów otrzymasz własny autor. Cóż, jeśli nie jesteś gotowy na eksperymenty, weź już sprawdzoną proponowaną opcję jako podstawę, może Ci się spodoba !
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal / 100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal / 100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal / 100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal / 100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Wędzone udka - 220 kcal/100g