Sałatka Mimoza bez ziemniaków z masłem

Opcja ulubionej sałatki wszystkich! Spróbuj! Skończyły się moje święta, a wraz z nimi biesiady, ale przyjemnych wspomnień czas nie wymazuje) Dzisiaj chciałam podzielić się z wami przepisem na sałatkę "Mimoza", którą przygotowywałam na urodziny i na imprezę firmową. Wszystkim bardzo się podobało!
ZUFAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 12 g
tłuszcze 66 % 27 g
węglowodany 5 % 2 g
276 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 20 min

1. Jak zrobić sałatkę Mimoza bez ziemniaków z masłem? Jestem przyzwyczajona do zbierania sałatek z już przygotowanymi składnikami, co radzę:

- włóż masło do zamrażarki, aby lepiej nadawało się do mielenia;

- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, oddzielić białka od żółtek i zetrzeć na tarce w osobnych miseczkach;

- cebulę obrać, drobno posiekać, włożyć do miski i zalać lodowatą wodą, odstawić na 10 minut (Lubię chrupiącą cebulę, jeśli lubisz miękką, zalać wrzątkiem), następnie ułożyć na ręczniku papierowym i pozostawić do wchłonięcia nadmiaru wilgoci;

- zetrzyj twardy ser;

- spuść płyn z konserw (ale nie cały, aby ryba nie była sucha) i zetrzyj widelcem, aby uzyskać mniej lub bardziej jednorodną masę.

2. Wszystkie składniki są przygotowane, pozostaje tylko zebrać sałatkę (masło jest jedynym składnikiem, którego nie przygotowujemy wcześniej, w przeciwnym razie stopi się). Na płaskim naczyniu kładziemy pierścień i przystępujemy do montażu: białka jaj-majonez-tarty ser-konserwy-majonez-cebula-masło-żółtka. Udekoruj świeżym koperkiem.

podawaj" mimozę " na stole i traktuj gości!

smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Saura blanszowana w oleju - 283   kcal/100g
  • Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238   kcal/100g
  • Sardynka w oleju - 221   kcal/100g
  • Sardynka w sosie pomidorowym - 162   kcal/100g
  • Makrela w oleju - 278   kcal/100g
  • Szprot w sosie pomidorowym - 154   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy