Zupa ziemniaczana z kurczakiem

Prosty, szybki i pyszny, na co dzień! Zupa ziemniaczana z kurczakiem jest bogata, ale jednocześnie lekka. Możesz go ugotować na dowolnym mięsie, a także na bulionie warzywnym lub grzybowym. Dobre danie na rodzinny obiad!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 30 % 3 g
57 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę ziemniaczaną z kurczakiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do gotowania zupy możesz użyć dowolnej części kurczaka. Obierz ziemniaki z wyprzedzeniem i spłucz je z brudu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przykryj przygotowanego kurczaka wodą i podpal. Doprowadzić do wrzenia. Po podgrzaniu pojawi się piana - należy ją usunąć. Gotuj kurczaka przez 20-30 minut na małym ogniu. Sól trochę bulionu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po ugotowaniu kurczaka wyjmij go z bulionu i oddziel mięso od kości. Odcedź bulion. Jeśli tak jak ja uwielbiasz, gdy kurczak jest bardzo miękki, w tym kroku włóż go z powrotem do bulionu. W innym przypadku dodaj mięso na samym końcu gotowania. Ponownie włóż patelnię do ognia i zagotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój obrane ziemniaki na małe kawałki i włóż do gotującego się bulionu. Gotuj przez 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie zajmij się pieczeniem. Obierz cebulę i marchewkę, opłucz i posiekaj. Zetrzyj marchewki i drobno posiekaj cebulę. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż warzywa przez 3-4 minuty na małym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż gotową pieczeń do garnka z zupą. Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Dodaj sól i przyprawy do smaku. Jako przyprawę wystarczy dodać trochę mielonego pieprzu. Gotuj wszystko razem przez 3-5 minut i zdejmij patelnię z ognia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zupa ziemniaczana z kurczakiem jest gotowa! Wlej go do talerzy i podawaj. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie. 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy