Sorpa zupa kazachska

dzieci z pewnością poproszą o więcej tego aromatycznego bulionu!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 11 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 19 % 4 g
114 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 5 min

zwracamy uwagę na kulinarny przepis na kazachski bulion zwany sorpą, którego twórcą jest kuchnia kazachska. Po raz kolejny mnie zadziwia! Zostałem potraktowany prawdziwą sorpą przez jednego znajomego kazaka, przedstawiam to danie Tobie.
przede wszystkim dokładnie umyj mięso w zimnej wodzie. Następnie włóż mięso do rondla,zalej wrzącą wodą i gotuj przez 1-1, 5 godziny na małym ogniu. Po ugotowaniu usuń pianę i nadmiar tłuszczu z bulionu. Sól dodaje się pod koniec gotowania. Gotowość mięsa jest łatwa do ustalenia. Mięso jest gotowe, jeśli widelec łatwo je przebije. Następnie do mięsa wkłada się marchewkę, drobno posiekaną cebulę, ziarna pieprzu, liść laurowy, po czym zawartość gotuje się do całkowitego ugotowania. Bulion jest filtrowany i wlewany do głębokiego talerza z dodatkiem mięsa. Jedzenie jest gotowe do spożycia! Pozostaje tylko ozdobić drobno posiekaną zielenią. Sorpa jest podawana na stole w misach, a baursaki są podawane osobno do zupy. Życzymy smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy