szynka wieprzowa w szynce

co może smakować lepiej niż szynka domowa?! Szynka wieprzowa jest bardzo wygodna do gotowania w szynce. W nim mięso jest ciasno sprasowane, można je bezpiecznie pokroić na cienkie kawałki-nie rozpadają się. Dzięki przyprawom i przyprawom szynka jest również bardzo aromatyczna. Zestaw przypraw można dostosować do własnego gustu-umieść te przyprawy, których smak najbardziej Ci się podoba.
tasiyLAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 16 g
tłuszcze 55 % 21 g
węglowodany 3 % 1 g
253 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h

1. Dokładnie umyj wieprzowinę pod bieżącą wodą. Następnie osusz ręcznikami papierowymi. Za pomocą ostrego noża usuwamy mięso z nadmiaru tłuszczu, a jednocześnie usuwamy filmy. Pokrój mięso na małe kawałki.

2. Odłóż część mięsa na bok (około 1/3 części), a resztę włóż do miski. Wlej sól, kolendrę, imbir, kminek, czarny i ziele angielskie, paprykę do głównej masy wieprzowiny.

3. Pocieramy wieprzowinę i przyprawy rękami. Każdy kęs powinien mieć swój udział w przyprawach, przyprawach i soli. Dodaj tutaj kilka gałązek świeżego rozmarynu, przykryj miskę folią spożywczą i wyślij do lodówki na godzinę.

4. W międzyczasie, gdy mięso jest marynowane, pozostałą wieprzowinę przepuszczamy przez maszynę do mięsa. Obierz czosnek, posiekaj razem z mięsem w maszynce do mięsa. Powstałe mięso mielone wkładamy do miski z mięsem, mieszamy rękami. Do mieszania można również użyć miksera z hakami.

5. Szynkę wykładamy torbą na żywność, a następnie wkładamy do niej mięso. Dokładnie ubijamy wieprzowinę, dociskając łyżką do dna i maszyn szynki. Mocno dokręcamy torbę, zamykamy szynkę pokrywką, naciągamy sprężyny.

6. Szynkę wkładamy do rondla z zimną wodą. Woda powinna całkowicie pokryć pojemnik z mięsem. Szynkę gotujemy przez 2,5 godziny. Temperatura wody nie powinna przekraczać 85 stopni, co oznacza, że nie powinna się gwałtownie gotować ani gotować.

7. Po określonym czasie przenosimy szynkę do pojemnika z zimną wodą na 5-7 minut. Następnie schładzamy mięso w lodówce przez 8-10 godzin (odstawiamy na noc).

8. Szynkę wyjmujemy z szynki i z torby. Pokroić na kawałki. Szynka jest gęsta, nie kruszy się.

smacznego!

szynka to powszechna forma do gotowania szynki w domu. Nie ma żadnych dodatkowych supermocy. Jest to pojemnik do nadania odpowiedniego zaokrąglonego kształtu domowej szynki. Dlatego można go zastąpić dowolnymi improwizowanymi środkami.

należy pamiętać, że temperatura gotowania szynki nie powinna przekraczać 85 stopni. A gotowanie zatrzymuje się, gdy temperatura wewnątrz bochenka mięsa osiągnie 69-71 stopni. W przeciwnym razie szynka po prostu się rozgotuje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy