skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Będziemy potrzebować składników wymienionych na liście. Odmierz ich odpowiednią ilość, przesiej mąkę przez mały sitko do suchej miski o odpowiedniej wielkości - przesiej, aby ciasto było bardziej przewiewne. Ponadto, aby uzyskać bardziej udane ciasto, upewnij się, że kefir i jajko mają temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Używamy rafinowanego oleju.
Krok 2:
Do dużej szerokiej miski, w której wyrabiasz ciasto, wlej kefir, ubij jajko, dodaj cukier, sól i sodę (możesz zastąpić proszkiem do pieczenia).
Krok 3:
Wymieszaj wszystko widelcem lub łyżką, aż będzie gładkie, odstaw na kilka minut ,aby soda zgasła (masa trochę się spieni) i wlej olej roślinny. Ponownie wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj większą połowę mąki.
Krok 5:
Wymieszaj masę łyżką. Zacznie gęstnieć.
Krok 6:
Dodaj resztę mąki w częściach w dwóch lub trzech dawkach i za każdym razem dokładnie zagniataj. Gdy ciasto stanie się trudne do wyrabiania łyżką, ugniataj je rękami.
Krok 7:
Jaką konsystencję powinno mieć ciasto? Ciasto powinno być lekko lepkie, nie należy go wbijać mąką. Zajęło mi to dokładnie tyle mąki, ile wskazałem, plus około 20-30 gramów na podpyl. Możesz potrzebować mniej lub więcej, co zależy od samej mąki. Zagniataj ciasto jeszcze przez kilka minut i uformuj kulkę. Pomóż sobie z mąką. Ugniatałem bezpośrednio w misce. Rozwałkuj bułkę w mące, przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw na 20 minut na odpoczynek.
Krok 8:
Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. Usuń górne liście kapusty, jeśli są zepsute, i drobno posiekaj. Lepiej jest użyć młodej kapusty - jest bardziej soczysta niż stara, a nadzienie okaże się delikatniejsze.
Krok 9:
Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Obierz cebulę i posiekaj nożem. Takie cięcie najlepiej nadaje się do nadzienia.
Krok 10:
Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż cebulę i dodaj szczyptę soli, aby uzyskać sok. Smażyć mieszając na średnim ogniu na średnim palniku przez kilka minut. Jeśli masz patelnię nieprzywierającą, mieszaj drewnianą szpatułką. Cebula powinna stać się przezroczysta i nie przypalić.
Krok 11:
Dodaj marchewki do cebuli, wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
Krok 12:
Dodaj kapustę do warzyw i dodaj sól do smaku - dodałem kilka szczypt zwykłej soli kuchennej.
Krok 13:
Wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i gotuj kapustę na umiarkowanym ogniu, aż będzie miękka z rzadkim mieszaniem - dwa razy przeszkadzałem. W tym momencie możesz również dodać do nadzienia koncentrat pomidorowy.
Krok 14:
Kapusta powinna być miękka i nie powinna się przypalać. Jak określić gotowość kapusty? Spróbuj-jeśli nie chrupie, oznacza to, że jest gotowy. Gotowanie Zajęło mi 10 minut. Przenieś nadzienie do innego pojemnika i ostudź. Jeśli używasz starej kapusty, należy ją dusić nieco dłużej i może być konieczne dodanie wody, ponieważ nie jest tak soczysta jak młoda.
Krok 15:
Formujemy ciasta. Podziel ciasto na kilka równych części, ściskając je rękami. Wyszło mi 10 sztuk o wadze około 55 gramów. Zwiń każdy kawałek w kulkę i lekko zwiń w mąkę. Weź jedną piłkę, rozgnieć ją rękami w ciasto (ugniatałem do grubości około 2 mm) i połóż nadzienie na środku - około łyżki stołowej ze zjeżdżalnią.
Krok 16:
Uszczypnij krawędzie, tworząc Owalny placek i lekko go chwyć.
Krok 17:
W ten sposób uformuj resztę pasztecików. Mam średniej wielkości placki.
Krok 18:
Umieść patelnię na średnim ogniu i wlej olej, ale nie wszystkie naraz. Mam patelnię o średnicy 22 cm, nalałem 100 ml oleju, a następnie dodawałem podczas pieczenia. Poziom oleju powinien być taki, aby olej dotarł do połowy pasztecików. Gdy olej jest dobrze kalcynowany, ułóż pierwszą partię pasztecików szwem w dół w niewielkiej odległości od siebie (będą się powiększać). Zrób umiarkowany ogień i smaż paszteciki na złoty kolor. Zajęło mi to 7 minut.
Krok 19:
Odwróć paszteciki i smaż do miękkości. Zajęło mi to jeszcze około 5 minut. W ten sposób smażymy wszystkie placki. Dodaj olej podczas smażenia i podgrzej go.
Krok 20:
Ciasta nie były tłuste, więc nie kładłem ich na serwetce, ale natychmiast na talerzu.
szybko się gotują, są pyszne! I wreszcie kolejna wskazówka: aby sprawdzić, czy olej dobrze się rozgrzał, zanurz w nim drewniany patyczek, wokół niego powinny tworzyć się bąbelki.
--------------------
artykuł na pomoc:
mąka pszenna. Sekrety i niuanse użytkowania
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g