placki z kapustą na kefirze smażone na patelni

Miękkie i delikatne paszteciki z soczystym nadzieniem. Bardzo smaczne na gorąco. Można je podawać ze śmietaną lub po prostu popijać herbatą, kompotem, kefirem, mlekiem i innymi napojami według własnego uznania.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 40 % 17 g
węglowodany 49 % 21 g
249 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Będziemy potrzebować składników wymienionych na liście. Odmierz ich odpowiednią ilość, przesiej mąkę przez mały sitko do suchej miski o odpowiedniej wielkości - przesiej, aby ciasto było bardziej przewiewne. Ponadto, aby uzyskać bardziej udane ciasto, upewnij się, że kefir i jajko mają temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Używamy rafinowanego oleju.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do dużej szerokiej miski, w której wyrabiasz ciasto, wlej kefir, ubij jajko, dodaj cukier, sól i sodę (możesz zastąpić proszkiem do pieczenia).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj wszystko widelcem lub łyżką, aż będzie gładkie, odstaw na kilka minut ,aby soda zgasła (masa trochę się spieni) i wlej olej roślinny. Ponownie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj większą połowę mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj masę łyżką. Zacznie gęstnieć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj resztę mąki w częściach w dwóch lub trzech dawkach i za każdym razem dokładnie zagniataj. Gdy ciasto stanie się trudne do wyrabiania łyżką, ugniataj je rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jaką konsystencję powinno mieć ciasto? Ciasto powinno być lekko lepkie, nie należy go wbijać mąką. Zajęło mi to dokładnie tyle mąki, ile wskazałem, plus około 20-30 gramów na podpyl. Możesz potrzebować mniej lub więcej, co zależy od samej mąki. Zagniataj ciasto jeszcze przez kilka minut i uformuj kulkę. Pomóż sobie z mąką. Ugniatałem bezpośrednio w misce. Rozwałkuj bułkę w mące, przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw na 20 minut na odpoczynek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. Usuń górne liście kapusty, jeśli są zepsute, i drobno posiekaj. Lepiej jest użyć młodej kapusty - jest bardziej soczysta niż stara, a nadzienie okaże się delikatniejsze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Obierz cebulę i posiekaj nożem. Takie cięcie najlepiej nadaje się do nadzienia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż cebulę i dodaj szczyptę soli, aby uzyskać sok. Smażyć mieszając na średnim ogniu na średnim palniku przez kilka minut. Jeśli masz patelnię nieprzywierającą, mieszaj drewnianą szpatułką. Cebula powinna stać się przezroczysta i nie przypalić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj marchewki do cebuli, wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj kapustę do warzyw i dodaj sól do smaku - dodałem kilka szczypt zwykłej soli kuchennej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i gotuj kapustę na umiarkowanym ogniu, aż będzie miękka z rzadkim mieszaniem - dwa razy przeszkadzałem. W tym momencie możesz również dodać do nadzienia koncentrat pomidorowy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Kapusta powinna być miękka i nie powinna się przypalać. Jak określić gotowość kapusty? Spróbuj-jeśli nie chrupie, oznacza to, że jest gotowy. Gotowanie Zajęło mi 10 minut. Przenieś nadzienie do innego pojemnika i ostudź. Jeśli używasz starej kapusty, należy ją dusić nieco dłużej i może być konieczne dodanie wody, ponieważ nie jest tak soczysta jak młoda.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Formujemy ciasta. Podziel ciasto na kilka równych części, ściskając je rękami. Wyszło mi 10 sztuk o wadze około 55 gramów. Zwiń każdy kawałek w kulkę i lekko zwiń w mąkę. Weź jedną piłkę, rozgnieć ją rękami w ciasto (ugniatałem do grubości około 2 mm) i połóż nadzienie na środku - około łyżki stołowej ze zjeżdżalnią.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Uszczypnij krawędzie, tworząc Owalny placek i lekko go chwyć.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W ten sposób uformuj resztę pasztecików. Mam średniej wielkości placki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Umieść patelnię na średnim ogniu i wlej olej, ale nie wszystkie naraz. Mam patelnię o średnicy 22 cm, nalałem 100 ml oleju, a następnie dodawałem podczas pieczenia. Poziom oleju powinien być taki, aby olej dotarł do połowy pasztecików. Gdy olej jest dobrze kalcynowany, ułóż pierwszą partię pasztecików szwem w dół w niewielkiej odległości od siebie (będą się powiększać). Zrób umiarkowany ogień i smaż paszteciki na złoty kolor. Zajęło mi to 7 minut.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Odwróć paszteciki i smaż do miękkości. Zajęło mi to jeszcze około 5 minut. W ten sposób smażymy wszystkie placki. Dodaj olej podczas smażenia i podgrzej go.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ciasta nie były tłuste, więc nie kładłem ich na serwetce, ale natychmiast na talerzu.

szybko się gotują, są pyszne! I wreszcie kolejna wskazówka: aby sprawdzić, czy olej dobrze się rozgrzał, zanurz w nim drewniany patyczek, wokół niego powinny tworzyć się bąbelki.

--------------------
artykuł na pomoc:
mąka pszenna. Sekrety i niuanse użytkowania

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy