zupa z krewetek na mleku kokosowym
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
weź patelnię z grubym dnem, wlej do niej olej roślinny i dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż go przez około minutę.
zmniejsz ogień i wlej bulion warzywny i mleko kokosowe do cebuli. Zaczynamy gotować na bardzo małym ogniu przez około pięć minut, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
wstępnie ugotowane krewetki można pokroić na kawałki. Następnie zanurzamy je w zupie i podgrzewamy przez minutę.
gotowe jedzenie wlewa się do talerzy, a do każdego dodajemy olej chili do smaku. Smak zupy z krewetkami na mleku kokosowym jest słodko-kwaśny, bardzo przyjemny i świeży.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g