zupa z krewetek na mleku kokosowym

nie najtańszy, ale najsmaczniejszy! Daj sobie radość z brzucha! Bardzo, bardzo niezwykły, można powiedzieć, Egzotyczny przepis kulinarny kuchni meksykańskiej, którego prawdopodobnie nigdy nie próbowałeś gotować. Jest to oczywiście niezwykłe dzięki obecności mleka kokosowego. Ale jeśli wcześniej kokosy w naszym kraju były uważane za coś niezwykłego, dziś można je kupić na każdym rogu. Ważne jest tylko, aby w środku nie były suche i puste, ponieważ potrzebujemy płynu. Przy odrobinie szczęścia mleko kokosowe można kupić osobno. Wszystko inne można również znaleźć w każdym dużym supermarkecie. I zaczynamy gotować naszą zupę z krewetkami na mleku kokosowym.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 52 % 13 g
węglowodany 16 % 4 g
156 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

weź patelnię z grubym dnem, wlej do niej olej roślinny i dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż go przez około minutę.

zmniejsz ogień i wlej bulion warzywny i mleko kokosowe do cebuli. Zaczynamy gotować na bardzo małym ogniu przez około pięć minut, ale nie doprowadzamy do wrzenia.

wstępnie ugotowane krewetki można pokroić na kawałki. Następnie zanurzamy je w zupie i podgrzewamy przez minutę.

gotowe jedzenie wlewa się do talerzy, a do każdego dodajemy olej chili do smaku. Smak zupy z krewetkami na mleku kokosowym jest słodko-kwaśny, bardzo przyjemny i świeży.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy