skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kalafior z mięsem w piekarniku? Przygotuj produkty według listy. Wybierz mięso bez kości i żył, polędwicę tak soczystą i miękką, jak to możliwe. Możesz wziąć nie tylko wieprzowinę, ale także wołowinę lub jagnięcinę. Olej roślinny - każdy rafinowany. Ser - również każdy twardy lub półstały, ale taki, który dobrze się topi. Umyj i osusz warzywa. Oczyść mięso z nadmiaru, umyj i osusz.
Krok 2:
Pokrój wieprzowinę w drobną kostkę.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Na umiarkowanie dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, smaż kawałki mięsa przez około 5-7 minut, aż się zarumienią. Dzięki temu pieczeniu kawałki mięsa w środku pozostaną soczyste.
Krok 4:
Posolić mięso, dodać bazylię, wymieszać.
Krok 5:
Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso przez kolejne 15-25 minut. Określ dokładny czas na swoim piecu. Możesz dodać dowolne przyprawy i aromatyczne zioła do smaku.
Krok 6:
Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na grubej tarce.
Krok 7:
Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. W razie potrzeby możesz pokroić w paski.
Krok 8:
Smaż warzywa na patelni z dodatkiem oleju roślinnego do miękkości. Nie zapominając o mieszaniu, aby warzywa nie paliły się i nie smażyły równomiernie.
Krok 9:
Rozłóż kalafior na kwiatostany, odetnij zbyt grube części nożem. Duże kwiatostany lepiej też wyciąć, a małe pozostawić w całości.
Krok 10:
Gotuj kalafior we wrzącej osolonej wodzie do miękkości przez 5 do 6 minut. Najważniejsze jest to, że kapusta nie jest trawiona, aby kwiatostany zachowały swój kształt.
Krok 11:
Włóż gotową kapustę do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.
Krok 12:
W naczyniu do pieczenia ułóż równomiernie smażone warzywa.
Krok 13:
Ułóż grillowane mięso na wierzchu warzyw.
Krok 14:
Połóż ugotowany kalafior na mięsie.
Krok 15:
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.
Krok 16:
Posyp jarmuż równomiernie startym serem.
Krok 17:
Piecz kalafior z mięsem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aby ser całkowicie się stopił. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Podawaj danie na gorąco. Smacznego!
do gotowania wziąłem szynkę i odciąłem nadmiar tłuszczu, odpowiednia jest również polędwica lub karbonada.
jeśli preferowana jest wołowina, lepiej wziąć cielęcinę, aby mięso było bardziej miękkie. To prawda, że będzie przygotowywany trochę dłużej.
filet z kurczaka lub indyka byłby dobrą opcją dietetyczną. Ponadto gotowanie zajmie mniej czasu.
podobał mi się ten przepis, ponieważ można jednocześnie podawać mięso i przystawkę. Jest bardzo wygodny i bardzo smaczny!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g