kalafior z mięsem w piekarniku

bardzo proste, bardzo smaczne, z niedrogich produktów, na obiad! Kalafior z mięsem pieczony w piekarniku pod apetyczną skórką serową to kompletny posiłek na rodzinny obiad lub kolację. I przygotowuje się tak łatwo, jak to tylko możliwe - każdy początkujący może sobie z tym poradzić!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 9 g
tłuszcze 52 % 14 g
węglowodany 15 % 4 g
170 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kalafior z mięsem w piekarniku? Przygotuj produkty według listy. Wybierz mięso bez kości i żył, polędwicę tak soczystą i miękką, jak to możliwe. Możesz wziąć nie tylko wieprzowinę, ale także wołowinę lub jagnięcinę. Olej roślinny - każdy rafinowany. Ser - również każdy twardy lub półstały, ale taki, który dobrze się topi. Umyj i osusz warzywa. Oczyść mięso z nadmiaru, umyj i osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wieprzowinę w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Na umiarkowanie dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, smaż kawałki mięsa przez około 5-7 minut, aż się zarumienią. Dzięki temu pieczeniu kawałki mięsa w środku pozostaną soczyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posolić mięso, dodać bazylię, wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso przez kolejne 15-25 minut. Określ dokładny czas na swoim piecu. Możesz dodać dowolne przyprawy i aromatyczne zioła do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. W razie potrzeby możesz pokroić w paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż warzywa na patelni z dodatkiem oleju roślinnego do miękkości. Nie zapominając o mieszaniu, aby warzywa nie paliły się i nie smażyły równomiernie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż kalafior na kwiatostany, odetnij zbyt grube części nożem. Duże kwiatostany lepiej też wyciąć, a małe pozostawić w całości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotuj kalafior we wrzącej osolonej wodzie do miękkości przez 5 do 6 minut. Najważniejsze jest to, że kapusta nie jest trawiona, aby kwiatostany zachowały swój kształt.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż gotową kapustę do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W naczyniu do pieczenia ułóż równomiernie smażone warzywa.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż grillowane mięso na wierzchu warzyw.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż ugotowany kalafior na mięsie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp jarmuż równomiernie startym serem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Piecz kalafior z mięsem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aby ser całkowicie się stopił. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Podawaj danie na gorąco. Smacznego!

do gotowania wziąłem szynkę i odciąłem nadmiar tłuszczu, odpowiednia jest również polędwica lub karbonada.
jeśli preferowana jest wołowina, lepiej wziąć cielęcinę, aby mięso było bardziej miękkie. To prawda, że będzie przygotowywany trochę dłużej.
filet z kurczaka lub indyka byłby dobrą opcją dietetyczną. Ponadto gotowanie zajmie mniej czasu.

podobał mi się ten przepis, ponieważ można jednocześnie podawać mięso i przystawkę. Jest bardzo wygodny i bardzo smaczny!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy