skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem, marchewką i jajkiem? Przygotuj niezbędne produkty. Możesz wziąć dowolne części kurczaka: uda, podudzia, pierś. Mam filet z kurczaka. Ogórek kiszony można zastąpić solonym lub alternatywnie wziąć świeży. Zamiast śmietany możesz użyć majonezu.
Krok 2:
Umyj filet z kurczaka, zanurz we wrzącej osolonej wodzie. Doprowadzić kurczaka do wrzenia, usunąć powstałą pianę łyżką. Gotuj kurczaka na umiarkowanym ogniu, aż będzie miękki, około 20 minut.
Krok 3:
Wyjmij kurczaka z bulionu, ostudź. Pokrój filet z kurczaka w cienkie paski lub po prostu rozłóż ręce na małe włókna.
Krok 4:
Jajka na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Schłodzone jajka obrać, pokroić w cienkie paski. Możesz zetrzeć jajka na grubej lub średniej tarce.
Krok 5:
Wyjmij ogórki kiszone z solanki, osusz. Pokrój ogórki w cienkie paski.
Krok 6:
Umyj wstępnie obrane marchewki, osusz. Zetrzyj marchewki na średniej tarce.
Krok 7:
Sałatkę można ułożyć w pierścieniu do gotowania lub w odpowiedniej wielkości misce lub salaterce. W ostatniej wersji sałatka będzie miała kształt kopuły. Przykryj miskę folią spożywczą. Połóż startą marchewkę na dnie. Dociśnij i spłaszcz warstwę marchwi łyżką i posmaruj kwaśną śmietaną. W razie potrzeby tę warstwę można lekko posolić.
Krok 8:
Następnie ułóż pokrojone jajka. Dociśnij również warstwę i posmaruj kwaśną śmietaną.
Krok 9:
Następna warstwa to ogórki kiszone. Wygładź i lekko ubij, posmaruj kwaśną śmietaną.
Krok 10:
Przykryj warstwę ogórków rozdrobnionym filetem z kurczaka. Lekko ubij i posmaruj kwaśną śmietaną. Przykryj sałatkę folią spożywczą i włóż do lodówki, aby moczyła się przez 30-40 minut.
Krok 11:
Przed podaniem Odwróć sałatkę na talerz o odpowiedniej średnicy i zdejmij folię spożywczą. Jeśli rozłożysz sałatkę w pierścieniu kulinarnym, kolejność warstw będzie odwrotna.
Krok 12:
Twardy ser zetrzyj na średniej tarce.
Krok 13:
Na wierzch lekko posmaruj sałatkę kwaśną śmietaną i równomiernie posyp tartym serem.
Krok 14:
W razie potrzeby udekoruj sałatkę na wierzchu. Mam jagody żurawiny i koperek. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g