Sałatka kurczak marchewka jajka

Prosty, soczysty, pyszny, z niedrogich produktów! Sałatka z kurczakiem, marchewką i jajkiem jest prosta, niedroga i łatwa do przygotowania. Ma udane połączenie składników. Warzywa dodają soczystości, a pozostałe produkty odżywcze. To dobry wybór zarówno na świąteczny stół, jak i menu weekendowe.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 12 g
tłuszcze 52 % 14 g
węglowodany 4 % 1 g
178 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczakiem, marchewką i jajkiem? Przygotuj niezbędne produkty. Możesz wziąć dowolne części kurczaka: uda, podudzia, pierś. Mam filet z kurczaka. Ogórek kiszony można zastąpić solonym lub alternatywnie wziąć świeży. Zamiast śmietany możesz użyć majonezu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj filet z kurczaka, zanurz we wrzącej osolonej wodzie. Doprowadzić kurczaka do wrzenia, usunąć powstałą pianę łyżką. Gotuj kurczaka na umiarkowanym ogniu, aż będzie miękki, około 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij kurczaka z bulionu, ostudź. Pokrój filet z kurczaka w cienkie paski lub po prostu rozłóż ręce na małe włókna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Schłodzone jajka obrać, pokroić w cienkie paski. Możesz zetrzeć jajka na grubej lub średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij ogórki kiszone z solanki, osusz. Pokrój ogórki w cienkie paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj wstępnie obrane marchewki, osusz. Zetrzyj marchewki na średniej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sałatkę można ułożyć w pierścieniu do gotowania lub w odpowiedniej wielkości misce lub salaterce. W ostatniej wersji sałatka będzie miała kształt kopuły. Przykryj miskę folią spożywczą. Połóż startą marchewkę na dnie. Dociśnij i spłaszcz warstwę marchwi łyżką i posmaruj kwaśną śmietaną. W razie potrzeby tę warstwę można lekko posolić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ułóż pokrojone jajka. Dociśnij również warstwę i posmaruj kwaśną śmietaną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następna warstwa to ogórki kiszone. Wygładź i lekko ubij, posmaruj kwaśną śmietaną.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj warstwę ogórków rozdrobnionym filetem z kurczaka. Lekko ubij i posmaruj kwaśną śmietaną. Przykryj sałatkę folią spożywczą i włóż do lodówki, aby moczyła się przez 30-40 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przed podaniem Odwróć sałatkę na talerz o odpowiedniej średnicy i zdejmij folię spożywczą. Jeśli rozłożysz sałatkę w pierścieniu kulinarnym, kolejność warstw będzie odwrotna.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Twardy ser zetrzyj na średniej tarce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na wierzch lekko posmaruj sałatkę kwaśną śmietaną i równomiernie posyp tartym serem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W razie potrzeby udekoruj sałatkę na wierzchu. Mam jagody żurawiny i koperek. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g

Podobne przepisy