Sałatka jajka marchew cebula

z najprostszych składników, w pośpiechu! Sałatka z jajkiem, marchewką i cebulą to jasna i smaczna przekąska, którą gotuje się przez kilka minut. Jeśli dodasz trochę musztardy do śmietany, sałatka będzie lśnić nowymi nutami. Świetna opcja urozmaicenia codziennego menu!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 7 g
tłuszcze 41 % 7 g
węglowodany 18 % 3 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z marchwi, jajka i zielonej cebuli? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. Jeśli masz gotowaną marchewkę i jajka w lodówce, przygotujesz sałatkę dosłownie w 5 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj marchewki. Wyślij do małego rondla lub rondla, napełnij zimną wodą i umieść na kuchence. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i gotować warzywa do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości i grubości marchewki (Zajęło mi to około 10-15 minut). Możesz sprawdzić stopień gotowości za pomocą wykałaczki. Jeśli marchewka jest miękka i łatwa do przebicia, jest gotowa. Spuść wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj jajka i wyślij do małego rondla. Napełnij wodą. Gotuj po gotowaniu na umiarkowanym ogniu przez 9-12 minut. Spuścić wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Całkowicie ostudź jajka i marchewkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki i pokrój w drobną kostkę. Ogólnie rzecz biorąc, metoda cięcia może być absolutnie dowolna według własnego uznania. Sałatka pokrojona w kostkę wydaje mi się bardziej apetyczna. Wyślij marchewki do głębokiej, wygodnej salaterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz jajka i posiekaj w ten sam sposób w kostkę. Dodaj jajka do marchewki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Opłucz zieloną cebulę i osusz papierowymi serwetkami. Dostosuj ilość zielonej cebuli do swoich upodobań. Zamiast piór cebuli można użyć szczypiorku, a nawet porów. Wyślij cebulę do salaterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj śmietanę do wszystkich składników. Do sałatek zwykle używam gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 30%. Ilość kwaśnej śmietany można również zwiększyć lub odwrotnie zmniejszyć według własnych preferencji smakowych.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól i pieprz sałatkę. Wszystko dokładnie wymieszaj i posmakuj. W razie potrzeby dodaj brakujący składnik (sól, szczypiorek lub śmietanę).

pozostaw sałatkę na chwilę (10-15 minut), ponownie wymieszaj. Udekoruj gotowe danie świeżymi ziołami i podawaj.

smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy