skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z marchwi, jajka i zielonej cebuli? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. Jeśli masz gotowaną marchewkę i jajka w lodówce, przygotujesz sałatkę dosłownie w 5 minut.
Krok 2:
Dokładnie umyj marchewki. Wyślij do małego rondla lub rondla, napełnij zimną wodą i umieść na kuchence. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i gotować warzywa do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości i grubości marchewki (Zajęło mi to około 10-15 minut). Możesz sprawdzić stopień gotowości za pomocą wykałaczki. Jeśli marchewka jest miękka i łatwa do przebicia, jest gotowa. Spuść wodę.
Krok 3:
Umyj jajka i wyślij do małego rondla. Napełnij wodą. Gotuj po gotowaniu na umiarkowanym ogniu przez 9-12 minut. Spuścić wodę.
Krok 4:
Całkowicie ostudź jajka i marchewkę.
Krok 5:
Obierz marchewki i pokrój w drobną kostkę. Ogólnie rzecz biorąc, metoda cięcia może być absolutnie dowolna według własnego uznania. Sałatka pokrojona w kostkę wydaje mi się bardziej apetyczna. Wyślij marchewki do głębokiej, wygodnej salaterki.
Krok 6:
Obierz jajka i posiekaj w ten sam sposób w kostkę. Dodaj jajka do marchewki.
Krok 7:
Opłucz zieloną cebulę i osusz papierowymi serwetkami. Dostosuj ilość zielonej cebuli do swoich upodobań. Zamiast piór cebuli można użyć szczypiorku, a nawet porów. Wyślij cebulę do salaterki.
Krok 8:
Dodaj śmietanę do wszystkich składników. Do sałatek zwykle używam gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 30%. Ilość kwaśnej śmietany można również zwiększyć lub odwrotnie zmniejszyć według własnych preferencji smakowych.
Krok 9:
Sól i pieprz sałatkę. Wszystko dokładnie wymieszaj i posmakuj. W razie potrzeby dodaj brakujący składnik (sól, szczypiorek lub śmietanę).
pozostaw sałatkę na chwilę (10-15 minut), ponownie wymieszaj. Udekoruj gotowe danie świeżymi ziołami i podawaj.
smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g