skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie potraw, których potrzebujemy do tego przepisu. O tym, jak gotować zupę jaglaną, powiedziała mi moja babcia, która kiedyś często gotowała ją w warunkach polowych.
Krok 2:
Przede wszystkim zagotuj wodę w rondlu i posortuj proso. Opłucz go kilka razy i zalej wrzącą wodą. Następnie ta woda będzie musiała zostać spuszczona.
Krok 3:
Obieramy i myjemy ziemniaki, kroimy w średnie kostki i jeszcze raz dobrze spłukujemy, aby jak najwięcej uwolnionej skrobi spadło - wtedy podczas gotowania bulionu będzie mniej piany. Jeśli nie położysz ziemniaków od razu, trzymaj je w misce z zimną wodą - bez wody zmieni kolor na czarny. Ogólnie zaleca się obieranie ziemniaków bezpośrednio przed obróbką cieplną (w naszym przypadku przed umieszczeniem ich w zupie), co najmniej 10 minut, nie później.
Krok 4:
Lepiej jest wziąć smalec z żyłkami-smakuje lepiej. Tłuszcz kroimy w małe kostki, rozprowadzamy na patelni i topimy przez kilka minut.
Krok 5:
Obierz i posiekaj cebulę - pokrój na mniejsze. Wlej go na patelnię do smalcu, gdy tylko da trochę tłuszczu. Smażyć mieszając na umiarkowanym ogniu, aż cebula stanie się złota, a smalec topi się do pożądanego stanu.
Krok 6:
Zagotuj wodę w garnku. Wprowadzamy do niego umyte proso, z którego spuściliśmy wodę, oraz cebulę ze smalcem. Gdy woda znów się zagotuje, dodaj ziemniaki. Usuń piankę z zupy, zmniejsz ogień i sól do smaku. Gotuj przez kolejne 15-20 minut, aż ziemniaki będą gotowe. Pod koniec gotowania rzucamy lavrushkę i mielony pieprz.
podając zupę na stole, posyp ją posiekanym koperkiem i dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Próbowałem dodać wędzony zamiast zwykłego smalcu. Jeśli nie smażymy, smak okazuje się dziwny, ale nie zły. Bardzo bogata, aromatyczna i obfita zupa polna z kaszą jaglaną, idealna na obiad jako pierwsze danie. Możesz gotować w domu na kuchence lub w naturze na ogniu w garnku. Nadal będzie pyszny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g