Zupa Polna z kaszą jaglaną

bardzo smaczna i pożywna zupa z kaszy jaglanej i smalcu! Wcześniej taka zupa była przygotowywana podczas sianokosów lub podczas innych prac z dala od domu. A przepis kulinarny był prostszy - nie zawsze smażono cebulę ze smalcem. Ogólnie rzecz biorąc, zupa polowa to stare jedzenie, którego smak na pewno cię zadowoli.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 45 % 18 g
węglowodany 48 % 19 g
241 kcal
IG: 58 / 0 / 42

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie potraw, których potrzebujemy do tego przepisu. O tym, jak gotować zupę jaglaną, powiedziała mi moja babcia, która kiedyś często gotowała ją w warunkach polowych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim zagotuj wodę w rondlu i posortuj proso. Opłucz go kilka razy i zalej wrzącą wodą. Następnie ta woda będzie musiała zostać spuszczona.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obieramy i myjemy ziemniaki, kroimy w średnie kostki i jeszcze raz dobrze spłukujemy, aby jak najwięcej uwolnionej skrobi spadło - wtedy podczas gotowania bulionu będzie mniej piany. Jeśli nie położysz ziemniaków od razu, trzymaj je w misce z zimną wodą - bez wody zmieni kolor na czarny. Ogólnie zaleca się obieranie ziemniaków bezpośrednio przed obróbką cieplną (w naszym przypadku przed umieszczeniem ich w zupie), co najmniej 10 minut, nie później.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lepiej jest wziąć smalec z żyłkami-smakuje lepiej. Tłuszcz kroimy w małe kostki, rozprowadzamy na patelni i topimy przez kilka minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i posiekaj cebulę - pokrój na mniejsze. Wlej go na patelnię do smalcu, gdy tylko da trochę tłuszczu. Smażyć mieszając na umiarkowanym ogniu, aż cebula stanie się złota, a smalec topi się do pożądanego stanu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagotuj wodę w garnku. Wprowadzamy do niego umyte proso, z którego spuściliśmy wodę, oraz cebulę ze smalcem. Gdy woda znów się zagotuje, dodaj ziemniaki. Usuń piankę z zupy, zmniejsz ogień i sól do smaku. Gotuj przez kolejne 15-20 minut, aż ziemniaki będą gotowe. Pod koniec gotowania rzucamy lavrushkę i mielony pieprz.

podając zupę na stole, posyp ją posiekanym koperkiem i dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Próbowałem dodać wędzony zamiast zwykłego smalcu. Jeśli nie smażymy, smak okazuje się dziwny, ale nie zły. Bardzo bogata, aromatyczna i obfita zupa polna z kaszą jaglaną, idealna na obiad jako pierwsze danie. Możesz gotować w domu na kuchence lub w naturze na ogniu w garnku. Nadal będzie pyszny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy