Sałatka serowa pod futrem

szybka i zdrowa sałatka z niedrogich produktów. Ta sałatka przypomina nieco słynnego śledzia pod futrem, ale jest bardziej pikantna. Ser można użyć zwykłego rosyjskiego typu lub wziąć bardziej wyraziste pikantne odmiany z niewielką goryczką.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 58 % 21 g
węglowodany 19 % 7 g
246 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ser sałatkowy pod futrem? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj i obierz buraki. Zetrzyj na grubej tarce. Użyłem gotowanych gotowanych buraków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj również ser na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj orzechy włoskie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj. Przełóż czosnek przez prasę. Połącz majonez, posiekany koperek i czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż ser na dnie dzielonej formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż starte buraki na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj resztą majonezu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp orzechami włoskimi.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozostaw sałatkę do zaparzenia w lodówce przez 30 minut.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal / 100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g

Podobne przepisy