zupa ryżowa z mięsem i ziemniakami

ze zwykłych produktów, na co dzień dla całej rodziny! Zupa ryżowa z mięsem i ziemniakami to przepis na pierwsze danie, które rozgrzeje i nasyci w mroźny zimowy dzień. Przygotowanie go wcale nie jest trudne, Proces jest standardowy, z którym poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 50 % 6 g
61 kcal
IG: 40 / 60 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę ryżową z mięsem i ziemniakami? Dokładnie opłucz wieprzowinę pod bieżącą wodą, przenieś do dużego rondla, zalej zimną wodą i podpal. Doprowadź wodę do wrzenia, usuń powstałą pianę, sól. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj bulion, aż mięso się ugotuje, 40 minut do 1,5 godziny, w zależności od wielkości kawałka i części tuszy. Do zupy nadaje się zarówno polędwica, jak i mięso z kością.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj warzywa. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na patelni na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce i dodaj do cebuli. Piecz warzywa razem przez 5 minut, mieszając, na małym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz ziemniaki, obierz i pokrój w średnią kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ryż do małej miski i kilkakrotnie spłucz pod bieżącą wodą. Konieczne jest płukanie ryżu, aż woda stanie się prawie przezroczysta, a następnie nie skleja się podczas gotowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotowe mięso z bulionu łyżką cedzakową i przenieś na naczynie do ostygnięcia. Do bulionu mięsnego wsyp pokrojone w kostkę ziemniaki i umyty ryż. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki i ryż się ugotują, około 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na ostatnim etapie dodaj do zupy smażoną cebulę i marchewkę, mięso pokrojone na małe kawałki i chrzan (sos pomidorowy). W razie potrzeby zupę można jeszcze trochę posolić. Pozostaw garnek zupy na ogniu przez kolejne 2-3 minuty, aby zupa dobrze się zagotowała. Podczas serwowania dopraw zupę kwaśną śmietaną i podawaj z nią pampuszki. Smacznego!

zimą można użyć zakupionego chrzanu, ale w sezonie dojrzałych i soczystych pomidorów chrzan można przygotować w domu. Chrzan i czosnek, które są częścią tej pikantnej przyprawy, nadadzą niezapomniany smak i aromat, a łyżka kwaśnej śmietany nada zupie delikatny odcień. Zupa ta będzie również przydatna do jedzenia w okresie jesienno-zimowym w celu utrzymania i wzmocnienia układu odpornościowego, ponieważ chrzan i czosnek mają działanie rozgrzewające i przeciwwirusowe.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal / 100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal / 100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy