skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak gotować zupę ryżową z mięsem i ziemniakami? Dokładnie opłucz wieprzowinę pod bieżącą wodą, przenieś do dużego rondla, zalej zimną wodą i podpal. Doprowadź wodę do wrzenia, usuń powstałą pianę, sól. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj bulion, aż mięso się ugotuje, 40 minut do 1,5 godziny, w zależności od wielkości kawałka i części tuszy. Do zupy nadaje się zarówno polędwica, jak i mięso z kością.
Krok 2:

Przygotuj warzywa. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na patelni na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta.
Krok 3:

Obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce i dodaj do cebuli. Piecz warzywa razem przez 5 minut, mieszając, na małym ogniu.
Krok 4:

Opłucz ziemniaki, obierz i pokrój w średnią kostkę.
Krok 5:

Wlej ryż do małej miski i kilkakrotnie spłucz pod bieżącą wodą. Konieczne jest płukanie ryżu, aż woda stanie się prawie przezroczysta, a następnie nie skleja się podczas gotowania.
Krok 6:

Wyjmij gotowe mięso z bulionu łyżką cedzakową i przenieś na naczynie do ostygnięcia. Do bulionu mięsnego wsyp pokrojone w kostkę ziemniaki i umyty ryż. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki i ryż się ugotują, około 20 minut.
Krok 7:

Na ostatnim etapie dodaj do zupy smażoną cebulę i marchewkę, mięso pokrojone na małe kawałki i chrzan (sos pomidorowy). W razie potrzeby zupę można jeszcze trochę posolić. Pozostaw garnek zupy na ogniu przez kolejne 2-3 minuty, aby zupa dobrze się zagotowała. Podczas serwowania dopraw zupę kwaśną śmietaną i podawaj z nią pampuszki. Smacznego!
zimą można użyć zakupionego chrzanu, ale w sezonie dojrzałych i soczystych pomidorów chrzan można przygotować w domu. Chrzan i czosnek, które są częścią tej pikantnej przyprawy, nadadzą niezapomniany smak i aromat, a łyżka kwaśnej śmietany nada zupie delikatny odcień. Zupa ta będzie również przydatna do jedzenia w okresie jesienno-zimowym w celu utrzymania i wzmocnienia układu odpornościowego, ponieważ chrzan i czosnek mają działanie rozgrzewające i przeciwwirusowe.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal / 100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal / 100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g

