sernik cytrynowy

sernik cytrynowy to danie na poziomie restauracji w swojej kuchni. Tym przepisem oddaję hołd znanej blogerce kulinarnej Olesie Kuprin. Książki tego (i innych) autora w serii instakulinarium zbieram od samego początku ich wydania. Cytrynowy Kurd w tym serniku jest prawdopodobnie najsmaczniejszy. A w połączeniu z pozostałymi warstwami - chrupiącymi tostowymi ciasteczkami, delikatnym twarogiem-ciasto daje niesamowity efekt.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 42 % 28 g
węglowodany 44 % 29 g
383 kcal
IG: 4 / 21 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podstawa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj ciasteczka na okruchy. Roztop masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do ciasteczek dodaj stopione masło, cukier i skórkę, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj kulkę ciasta i włóż do lodówki na 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Naczynie do pieczenia (16-18 cm) owinąć folią. Posmaruj dno i ściany masłem. Włóż pokruszone ciasteczka do formy i dobrze ubij. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. Schłodzić gotowe ciasto bez wyjmowania z formy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Farsz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozbij białą czekoladę na kawałki i zalej wrzącą śmietaną. Mieszaj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz ser śmietankowy z rozpuszczoną czekoladą i cukrem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mieszaj, aż będzie gładka. Jeśli używasz miksera, ubij z małą prędkością, aby nie przebić sera, a serwatka nie oddzieliła się od niego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodawaj jajka pojedynczo i mieszaj, aż będą gładkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej sok z cytryny. Wymieszać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej nadzienie na podstawę ciasteczek i spłaszcz.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umieść formę w głębokiej palecie. Napełnij tacę wodą, aby sięgała jednej trzeciej sernika.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piec 50-55 minut w temperaturze 160°C, a następnie odstawić do ostygnięcia piekarnika z otwartymi drzwiami na 10-15 minut. I jeszcze 1 godzina - w temperaturze pokojowej.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Kurd.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ubij jajko z cukrem, dodaj skórkę i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przenieś mieszaninę do rondla i podgrzej do temperatury 82°C.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zdejmij krem z ognia, ostudź do temperatury pokojowej.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dodaj miękkie masło. Ubij Kurda, aż będzie gładki i włóż do lodówki.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Polej sernik schłodzonym cytrynowym Kurdem. Wygładź powierzchnię Kurda. Sernik włożyć do lodówki do rana.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy