sos do szaszłyków z koncentratu pomidorowego

Szybki i bardzo łatwy domowy sos do kebabów! Oszczędnie i smacznie! Do kebabów zwykle kupuje się keczup sklepowy. Dlaczego?! Przygotujmy go sami-taki, jakiego potrzebujemy!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 73 % 11 g
25 kcal
IG: 91 / 0 / 9

metoda gotowania

Czas gotowania: 10 min

1. Wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą na patelni i ciągle mieszając zagotuj. Zdejmij z ognia i lekko ostudź.
2. Złóż wszystkie składniki w blenderze i zamień mieszaninę w gładki, gładki SOS. Jeśli masz ochotę na kawałki zieleni lub coś innego, pozwól sosowi zanurzyć się w smakach przez tydzień, a następnie przepuść przez sito. Smak pozostanie-nie będzie kawałków.
sos jest gotowy.
miłego! I miłej pogody dla kebabów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy