skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki do przygotowania nadziewanego makaronu. Mam taki duży makaron & quot; ślimaki & quot;, ze spłaszczonym jednym końcem. Mięso mielone biorę kurczaka. Używam gotowego keczupu, ale można go zastąpić pastą pomidorową lub pomidorami we własnym soku.
Krok 2:
Obierz marchewkę, cebulę, czosnek. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i lekko podsmaż marchewkę i cebulę.
Krok 3:
Dodaj mięso mielone na patelnię do warzyw i smaż przez kilka minut, aż będzie miękkie, ciągle mieszając drewnianą szpatułką. Mięso mielone powinno być jednorodne, bez dużych grudek. Dodaj sól do smaku, pieprz i ulubione przyprawy.
Krok 4:
Zagotuj wodę w głębokim garnku. Dodaj sól. Włóż duży makaron do wrzącej wody i gotuj przez kilka minut. Ale nie do gotowości. Odcedź, wrzuć makaron do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Krok 5:
Wymieszaj śmietanę i keczup w misce, dodaj posiekany czosnek, sól i wymieszaj.
Krok 6:
Ugotowane mięso mielone włożyć do gotowanego makaronu, aż będzie gotowe. Umieść nadziewane ślimaki w formie, która jest wstępnie nasmarowana olejem.
Krok 7:
Na wierzch każdego ślimaka wlej pół łyżeczki przygotowanego sosu.
Krok 8:
Pozostały sos lekko rozcieńczyć wodą i wlać do formy z nadziewanym makaronem. Posyp grubo startym serem na wierzchu. Włóż formę z nadziewanym makaronem do nagrzanego piekarnika do 180 gr. na 15 minut.
Krok 9:
Gotowy nadziewany makaron podawaj na gorąco. Jest to niezależne danie, do którego można zaoferować lekką sałatkę warzywną i kieliszek białego wina.
i trochę o makaronie, którego użyłam do gotowania:
Pipe rigate(wł. Pipe rigate), lub naszym zdaniem "ślimaki". Krótka pasta przypominająca kształtem muszlę ślimaka. Długość Około 25 mm, grubość 1,21,4 mm.Pipe Rigate jest jednym z najbardziej skomplikowanych rodzajów suchej krótkiej pasty. Nie można było dokładnie określić miejsca pojawienia się tego formatu makaronu. Istnieje opinia, że Pipe pojawiły się po raz pierwszy w Rzymie, inna opinia sugeruje, że ta pasta powstała w północno-środkowych Włoszech. Oprócz Piné rigate istnieje inna odmiana tej pasty o gładkiej powierzchni, zwana Pipe liche(wł. Pipe lisce). Niezwykły kształt, który pozwala zatrzymać SOS wewnątrz makaronu. Pasuje do każdego sosu.
czas gotowania: 13 minut. Czas gotowania "al dente" : 10-11 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g
- Makaron muszelkowy - 344 kcal/100g