nadziewany duży makaron z mielonym mięsem w piekarniku

pyszna kolacja dla całej rodziny z nadziewanego makaronu. Pyszny obiad ze zwykłych produktów, ale w niezwykłym wykonaniu. Ugotowanie nadziewanego makaronu zajmie trochę więcej czasu niż na przykład zrobienie tego samego makaronu w stylu granatowym. Ale to różne potrawy, różne smaki i inny wygląd. A poza tym okazuje się bardzo smaczny, soczysty i apetyczny. Spróbuj ugotować nadziewany duży makaron z mielonym mięsem w piekarniku, a cała rodzina będzie zadowolona.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 23 % 9 g
węglowodany 51 % 20 g
200 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki do przygotowania nadziewanego makaronu. Mam taki duży makaron & quot; ślimaki & quot;, ze spłaszczonym jednym końcem. Mięso mielone biorę kurczaka. Używam gotowego keczupu, ale można go zastąpić pastą pomidorową lub pomidorami we własnym soku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewkę, cebulę, czosnek. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i lekko podsmaż marchewkę i cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mięso mielone na patelnię do warzyw i smaż przez kilka minut, aż będzie miękkie, ciągle mieszając drewnianą szpatułką. Mięso mielone powinno być jednorodne, bez dużych grudek. Dodaj sól do smaku, pieprz i ulubione przyprawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj wodę w głębokim garnku. Dodaj sól. Włóż duży makaron do wrzącej wody i gotuj przez kilka minut. Ale nie do gotowości. Odcedź, wrzuć makaron do durszlaka i spłucz zimną wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj śmietanę i keczup w misce, dodaj posiekany czosnek, sól i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugotowane mięso mielone włożyć do gotowanego makaronu, aż będzie gotowe. Umieść nadziewane ślimaki w formie, która jest wstępnie nasmarowana olejem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na wierzch każdego ślimaka wlej pół łyżeczki przygotowanego sosu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostały sos lekko rozcieńczyć wodą i wlać do formy z nadziewanym makaronem. Posyp grubo startym serem na wierzchu. Włóż formę z nadziewanym makaronem do nagrzanego piekarnika do 180 gr. na 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy nadziewany makaron podawaj na gorąco. Jest to niezależne danie, do którego można zaoferować lekką sałatkę warzywną i kieliszek białego wina.

i trochę o makaronie, którego użyłam do gotowania:
Pipe rigate(wł. Pipe rigate), lub naszym zdaniem "ślimaki". Krótka pasta przypominająca kształtem muszlę ślimaka. Długość Około 25 mm, grubość 1,21,4 mm.Pipe Rigate jest jednym z najbardziej skomplikowanych rodzajów suchej krótkiej pasty. Nie można było dokładnie określić miejsca pojawienia się tego formatu makaronu. Istnieje opinia, że Pipe pojawiły się po raz pierwszy w Rzymie, inna opinia sugeruje, że ta pasta powstała w północno-środkowych Włoszech. Oprócz Piné rigate istnieje inna odmiana tej pasty o gładkiej powierzchni, zwana Pipe liche(wł. Pipe lisce). Niezwykły kształt, który pozwala zatrzymać SOS wewnątrz makaronu. Pasuje do każdego sosu.
czas gotowania: 13 minut. Czas gotowania "al dente" : 10-11 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g
  • Makaron muszelkowy - 344   kcal/100g

Podobne przepisy