Sałatka pierś z kurczaka kukurydza ogórek jajko

z najbardziej konwencjonalnych produktów, efektowne i piękne! Sałatka z piersi kurczaka, kukurydzy, ogórka i jajek — bardzo prosta, szybka, z oryginalnym podaniem. W nim składniki nie są mieszane, ale układane osobno na talerzu. Na świątecznym stole sałatka jest poszukiwana!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 12 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 16 % 4 g
145 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z piersi kurczaka, kukurydzy, ogórka i jajek? Przygotuj jedzenie. Najpierw ugotuj pierś i jajka i ostudź. Umyj ogórek, spuść płyn ze słoika z kukurydzą. Majonez możesz zrobić sam, domowy. Lub użyj mieszanki majonezu i śmietany 1: 1.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wstępnie ugotuj filet z kurczaka. Jak gotować filet z kurczaka? Zagotuj wodę w rondlu, zanurz w niej mięso. Dodaj sól. Gotuj kurczaka przez 30 minut na małym ogniu na małym ogniu. Następnie schłodź filety i pokrój w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ogórek w te same średniej wielkości kostki. Pamiętaj, aby spróbować ogórka przed pokrojeniem, jeśli jest gorzki — taki ogórek zrujnuje całe danie. Jeśli skórka ogórka jest szorstka i twarda, odetnij ją.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotuj jajka. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obrane jajka pokrój ponownie w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź duży płaski talerz. Na środku umieść sos z majonezem (lub mieszanką majonezu i śmietany). Ułóż wszystkie składniki w segmentach, dzieląc talerz na 4 części. Podawaj sałatkę do stołu. Wymieszaj sałatkę bezpośrednio przy stole. Smacznego!

tę sałatkę można układać warstwami za pomocą pierścienia do gotowania. Sekwencja warstw jest następująca: kurczak-ogórek-kukurydza-jajka. Posmaruj każdą warstwę majonezem.

możesz dodać sól do sałatki, pomimo majonezu, wydawało mi się, że jest potrzebna. Zobacz według własnych upodobań. 

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy