skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić kaszę gryczaną z kurczakiem i grzybami?
1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Umyj pieczarki, grubo posiekaj. Smaż cebulę i grzyby na oleju roślinnym przez 5-7 minut.
2. Udka z kurczaka umyć, włożyć do kotła na cebulę i grzyby.
3. Posortuj kaszę gryczaną, umyj, Wyślij do kotła po kurczaku.
4. Wlej wodę, dodaj sól i zmielony pieprz, przykryj i gotuj na małym ogniu przez pół godziny.
podawaj danie na gorąco, dekorując według uznania świeżą natką pietruszki.
smacznego!
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g