pasztet z wątróbki wołowej z marchewką

delikatny, aromatyczny i bardzo zdrowy pasztet! . Dzieci nie lubią wątroby? Przygotuj pasztet z wątroby i nie możesz odciągnąć ich od takich pysznych uszu. Kanapki uwielbiają wszyscy, a przy takim pasztecie po prostu rozpływają się w ustach!
Płatek śnieguAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 12 g
tłuszcze 41 % 12 g
węglowodany 17 % 5 g
181 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Przygotowanie zaczynamy od smażenia cebuli. Aby to zrobić, obierz, umyj warzywo, pokrój w półpierścienie i włóż na patelnię, wlej olej roślinny. Smażyć cebulę na lekko złoty kolor.
2. Myjemy wątrobę, usuwamy wszystkie filmy i żyły, kroimy na średnie kawałki.
3. Obierz marchewki, pokrój w duże koła.
4. W rondelku rozprowadzamy marchewki, wątrobę, smażoną cebulę (w tej samej kolejności), zalewamy gorącą wodą 3/4 objętości i gotujemy na małym ogniu, aż do całkowitego ugotowania (około 40 minut).
5. Ugotowane składniki wkładamy do miski blendera i siekamy, zamieniając masę w pasztet.
6. Dodaj zmiękczone masło do pasztetu, sól do smaku, ponownie ubij.
7. Gotowy pasztet układamy w czystym pojemniku i w dowolnym momencie używamy do robienia kanapek. Przechowuj pasztet w lodówce.

Udekoruj kanapki świeżymi ziołami i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy