orzeszki ziemne w cukrze

Szybki, prosty, niedrogi, nawet dziecko ugotuje! Orzeszki ziemne w cukrze to chrupiąca uczta, która jest bardzo łatwa do zrobienia w domu. Okazuje się, że orzechy są znacznie smaczniejsze i bardziej naturalne niż zakupione. Sam proces nie zajmie dużo czasu.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 16 g
tłuszcze 39 % 27 g
węglowodany 38 % 26 g
420 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić orzeszki ziemne w cukrze? Przygotuj jedzenie. Orzeszki ziemne zrobią wszystko-świeże, Prażone, obrane lub nie. Jeśli orzechy są surowe, lepiej je umyć, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Wziąłem smażone z solą, lubię połączenie słonego i słodkiego. Cukier i woda będą potrzebować tej samej ilości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej cukier do miski, wlej tam taką samą ilość wody. Łyżką mieszaj wodę, aż cukier się rozpuści. Możesz nawet zostawić go na 5 minut, wtedy rozpuści się jeszcze lepiej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść patelnię na ogniu. Lepiej, jeśli ma grube dno i nieprzywierającą powłokę. Wlej orzechy na patelnię. Smaż je na średnim ogniu, aż będą lekko złote, jeśli były surowe. Jeśli orzeszki ziemne są nieobrane, poczekaj, aż łuska zacznie odchodzić, wlej ją do talerza i obierz. Następnie wróć na patelnię. Po prostu doprowadź prażone orzeszki ziemne do stanu gorącego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę z cukrem na patelnię. Natychmiast się zagotuje. Następnie nie musisz nic robić — tylko czekać, aż cały płyn się zagotuje, a cukier zamieni się w karmel.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zajmie to od 10 do 15 minut, od czasu do czasu możesz mieszać orzechy, aby równomiernie się ugotowały.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stopniowo cukier zacznie brązowieć, orzechy będą smażone, a cała masa zgęstnieje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy to się stanie, nie odchodź od patelni. Zrób mały ogień i ciągle mieszaj orzechy. Nadejdzie moment, w którym w ogóle nie będzie płynu — wszystkie orzechy zostaną równomiernie pokryte karmelem. W tym momencie wyłącz ogrzewanie. Nie bój się, że karmel będzie nadal płynny. Ostygnie i stwardnieje.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Popełniłem błąd i zostawiłem orzechy do ostygnięcia na patelni. Następnie musiałem go ponownie podgrzać, aby stopić karmel. Lepiej połóż gorące orzechy na talerzu wysmarowanym olejem roślinnym. Karmel stwardnieje i można go złamać na poszczególne kawałki. Przechowuj orzechy w zamkniętym pojemniku. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy