skład / składniki
metoda gotowania
1. Lepiej jest wziąć grubsze mleko do śmietany-najlepiej 3,2% tłuszczu lub więcej, nawet najlepsze jest domowe tłuste mleko. Wlej połowę porcji mleka niezbędnego do kremu zgodnie z przepisem do małego rondla lub rondla. Umieść patelnię z mlekiem na małym ogniu.
2. Gdy mleko osiągnie nieco więcej niż ciepły stan, wlej cukier, kakao w proszku i trochę soli do rondla, aby uzyskać bardziej zrównoważony smak. Wymieszaj całą zawartość łyżką stołową, aż cukier, kakao i sól całkowicie rozpuszczą się w mleku.
3. Dodaj kawałek masła. Wymieszać.
4. Na małym ogniu zagotuj mleko z innymi składnikami. Ponownie wymieszaj i gotuj mieszaninę przez kilka minut. Następnie zdejmij garnek mleka z ognia.
5. Wlej pozostałe mleko do osobnej miski i rozcieńczyć w niej skrobię (możesz użyć zarówno ziemniaków, jak i kukurydzy, według własnego uznania). Skrobię należy dokładnie wymieszać z mlekiem. A następnie wlej gorące mleko z kakao do rondla, dobrze mieszając, aby nie tworzyły się grudki.
6. Ponownie włóż patelnię do pieca i rozpal mały ogień. Przy ciągłym mieszaniu doprowadzić mieszaninę mleka do wrzenia i kontynuować gotowanie śmietany, aż zacznie gęstnieć. Nie zapomnij intensywnie mieszać, aby krem nie tworzył grudek. Gdy krem zacznie gęstnieć, kontynuuj gotowanie przez kolejne kilka minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
7. Dodaj cukier waniliowy do kremu, aby uzyskać przyjemny smak i wymieszaj.
przed użyciem gotowego kremu do ciasta, bułki, ciasta lub innego deseru należy go oczywiście schłodzić-najpierw w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.
udane eksperymenty kulinarne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g