krem czekoladowy do ciasta kakaowego

Teraz Twoje ciasta i bułki będą jeszcze smaczniejsze! Przygotowanie kremu czekoladowego do ciasta kakaowego w domu jest dość proste. Taki krem z dodatkiem zwykłego proszku kakaowego uzyskuje się o bogatym smaku czekoladowym, ciemnobrązowym kolorze i z powodzeniem łączy się z wieloma deserami i różnego rodzaju domowymi wypiekami. Takich jak ciasta, ciasta, bułki, babeczki i inne.
Tilda MontmartreAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 24 % 7 g
węglowodany 62 % 18 g
155 kcal
IG: 47 / 11 / 42

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Lepiej jest wziąć grubsze mleko do śmietany-najlepiej 3,2% tłuszczu lub więcej, nawet najlepsze jest domowe tłuste mleko. Wlej połowę porcji mleka niezbędnego do kremu zgodnie z przepisem do małego rondla lub rondla. Umieść patelnię z mlekiem na małym ogniu.

2. Gdy mleko osiągnie nieco więcej niż ciepły stan, wlej cukier, kakao w proszku i trochę soli do rondla, aby uzyskać bardziej zrównoważony smak. Wymieszaj całą zawartość łyżką stołową, aż cukier, kakao i sól całkowicie rozpuszczą się w mleku.

3. Dodaj kawałek masła. Wymieszać.

4. Na małym ogniu zagotuj mleko z innymi składnikami. Ponownie wymieszaj i gotuj mieszaninę przez kilka minut. Następnie zdejmij garnek mleka z ognia.

5. Wlej pozostałe mleko do osobnej miski i rozcieńczyć w niej skrobię (możesz użyć zarówno ziemniaków, jak i kukurydzy, według własnego uznania). Skrobię należy dokładnie wymieszać z mlekiem. A następnie wlej gorące mleko z kakao do rondla, dobrze mieszając, aby nie tworzyły się grudki.

6. Ponownie włóż patelnię do pieca i rozpal mały ogień. Przy ciągłym mieszaniu doprowadzić mieszaninę mleka do wrzenia i kontynuować gotowanie śmietany, aż zacznie gęstnieć. Nie zapomnij intensywnie mieszać, aby krem nie tworzył grudek. Gdy krem zacznie gęstnieć, kontynuuj gotowanie przez kolejne kilka minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia.

7. Dodaj cukier waniliowy do kremu, aby uzyskać przyjemny smak i wymieszaj.

przed użyciem gotowego kremu do ciasta, bułki, ciasta lub innego deseru należy go oczywiście schłodzić-najpierw w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.

udane eksperymenty kulinarne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy