kompot z suszonych moreli i rodzynek

kompot ma bogaty smak i przyjemne wykończenie! Ten napój najlepiej smakuje na zimno. Mogą pić domowe wypieki i dowolne desery. Taki kompot nie wstydzi się postawić na świątecznym stole dla drogich gości, którzy docenią jego smak.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 8 g
34 kcal
IG: 25 / 38 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej suszone morele i rodzynki osobno do małych głębokich talerzy i zalej ciepłą wodą. Po upływie 5 minut spuść wodę i dobrze spłucz suszone morele z rodzynkami. Spowoduje to usunięcie ewentualnej ściółki, a woda pozostanie czystsza podczas gotowania kompotu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej przygotowane umyte rodzynki i suszone morele do emaliowanej patelni o odpowiedniej objętości - można ją pokroić na mniejsze kawałki. Wlej granulowany cukier na wierzch. Jeśli lubisz napoje słodsze, ilość cukru można zwiększyć zgodnie z preferencjami smakowymi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej czystą wodę o pojemności 3 litrów. Do jedzenia używam stopionej wody, którą najpierw zamrażam w zamrażarce, a następnie rozmrażam. W takiej wodzie cały osad pozostaje na dnie, szkodliwe zanieczyszczenia znikają.Umieść patelnię na średnim ogniu, przykryj ją pokrywką i poczekaj, aż woda się zagotuje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie trzymamy patelnię na kuchence przez około 10-15 minut. W tym czasie kompot nabierze bogatego koloru i będzie gotowy do spożycia. Wyłącz ogień i pozwól kompotowi ostygnąć. Następnie można go wlać do szklanego słoika - w tym celu na szyjce słoika należy umieścić gazę, która zatrzyma wszystkie zanieczyszczenia. Przykryj pojemnik pokrywką i włóż kompot do lodówki. Schłodzony jest znacznie smaczniejszy.

kompot z suszonych moreli i rodzynek to napój witaminowy na każdą porę roku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy