Sałatka Kupiecka klasyczna z wieprzowiną

na świąteczny obiad sałatkę można ozdobić ziołami. Ta jasna i obfita sałatka z gotowanej wieprzowiny to doskonały wybór na świąteczne menu. Gotuje się szybko, zwłaszcza jeśli gotujesz wieprzowinę i jajka z wyprzedzeniem wieczorem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 46 % 12 g
węglowodany 23 % 6 g
162 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do sałatki. Lepiej jest używać wieprzowiny niezbyt tłustej. Może to być Polędwica, szynka. Mam schab bez kości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wstępnie ugotuj wieprzowinę w osolonej wodzie do miękkości. Mięso schłodzić i pokroić w paski lub małe kostki. Jeśli gotujesz wieprzowinę wieczorem, aby rano przygotować sałatkę, radzę nie wyjmować gotowego mięsa z bulionu. Dzięki temu zachowa soczystość. Jeśli masz kuchenkę elektryczną, po 1 godzinie gotowania możesz zostawić mięso w garnku na chłodzącej kuchence na noc. Mięso po prostu osiągnie gotowość i stopniowo ostygnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z groszku w puszkach spuść płyn. Wrzuć groszek do durszlaka i osusz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier, szczyptę soli i ocet do posiekanej cebuli. Wymieszaj i pozostaw cebulę do marynowania na 25-30 minut. Następnie spuść ocet z marynowanej cebuli. Zamiast cebuli możesz użyć słodkiej czerwonej cebuli. Nie trzeba go dodatkowo marynować w occie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Następnie pokrój w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego (2 łyżki stołowe), włóż marchewki i smaż, mieszając, około 7 minut do miękkości. Jeśli marchewka jest młoda, zajmie to mniej czasu na smażenie, a nawet możesz użyć świeżych marchewek - sałatka okaże się mniej kaloryczna, ale równie soczysta. Schłodzić smażone marchewki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W salaterce połącz marynowaną cebulę, groszek w puszkach, jajka, gotowane mięso i marchewkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sól, pieprz i dopraw sałatkę majonezem. Wszystko dobrze wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przed podaniem odstaw sałatkę na 20 minut w lodówce. Smacznego!

bulion pozostały po ugotowaniu wieprzowiny można wykorzystać do przygotowania zupy. Dlatego gotuj wieprzowinę w dużej ilości płynu - 2-3 litry. Oprócz soli zwykle dodaję do bulionu 5-6 groszków ziela angielskiego i kilka liści laurowych dla smaku.

wieprzowinę można zastąpić gotowaną wołowiną lub kurczakiem. Lub zrób wędliny.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy