skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do sałatki. Lepiej jest używać wieprzowiny niezbyt tłustej. Może to być Polędwica, szynka. Mam schab bez kości.
Krok 2:
Wstępnie ugotuj wieprzowinę w osolonej wodzie do miękkości. Mięso schłodzić i pokroić w paski lub małe kostki. Jeśli gotujesz wieprzowinę wieczorem, aby rano przygotować sałatkę, radzę nie wyjmować gotowego mięsa z bulionu. Dzięki temu zachowa soczystość. Jeśli masz kuchenkę elektryczną, po 1 godzinie gotowania możesz zostawić mięso w garnku na chłodzącej kuchence na noc. Mięso po prostu osiągnie gotowość i stopniowo ostygnie.
Krok 3:
Z groszku w puszkach spuść płyn. Wrzuć groszek do durszlaka i osusz.
Krok 4:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 5:
Dodaj cukier, szczyptę soli i ocet do posiekanej cebuli. Wymieszaj i pozostaw cebulę do marynowania na 25-30 minut. Następnie spuść ocet z marynowanej cebuli. Zamiast cebuli możesz użyć słodkiej czerwonej cebuli. Nie trzeba go dodatkowo marynować w occie.
Krok 6:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Następnie pokrój w drobną kostkę.
Krok 7:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 8:
Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego (2 łyżki stołowe), włóż marchewki i smaż, mieszając, około 7 minut do miękkości. Jeśli marchewka jest młoda, zajmie to mniej czasu na smażenie, a nawet możesz użyć świeżych marchewek - sałatka okaże się mniej kaloryczna, ale równie soczysta. Schłodzić smażone marchewki.
Krok 9:
W salaterce połącz marynowaną cebulę, groszek w puszkach, jajka, gotowane mięso i marchewkę.
Krok 10:
Sól, pieprz i dopraw sałatkę majonezem. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 11:
Przed podaniem odstaw sałatkę na 20 minut w lodówce. Smacznego!
bulion pozostały po ugotowaniu wieprzowiny można wykorzystać do przygotowania zupy. Dlatego gotuj wieprzowinę w dużej ilości płynu - 2-3 litry. Oprócz soli zwykle dodaję do bulionu 5-6 groszków ziela angielskiego i kilka liści laurowych dla smaku.
wieprzowinę można zastąpić gotowaną wołowiną lub kurczakiem. Lub zrób wędliny.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g