masło smażone z ziemniakami

smażone masło, najsmaczniejsze - po borowikach. Wartość odżywcza masła znajduje się na tym samym poziomie co borowiki. A jeśli chodzi o aminokwasy, mają one podobny skład do białek zwierzęcych. W ten sposób masło może odpowiednio zastąpić mięso w codziennej diecie. Ale nie musisz też jeść ich codziennie, aw sezonie nie powinieneś przegapić takiej okazji.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 53 % 10 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić masło smażone z ziemniakami? Przygotuj jedzenie. Dobrze byłoby wybrać olej, więc będziesz pewien, że nie ma robaków i że nie są zbierane wzdłuż dróg. Ale możesz kupić na rynku, tutaj masz szczęście.. W przepisie użyję tylko soli, aby nie przerwać delikatnego smaku grzybów. W razie potrzeby możesz użyć papryki, czosnku, śmietany i ziół do serwowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Grzyby należy ugotować w dniu zbiórki. Lepiej jest czyścić olej na sucho. Konieczne jest podważenie folii kapelusza z krawędzi nożem i usunięcie jej do środka, zeskrobanie nogi i zaktualizowanie cięcia. Pokrój duże grzyby na pół lub ćwiartki, pozostaw małe w całości. Opłucz przygotowane grzyby zimną bieżącą wodą, szczególnie ostrożnie spłucz wnętrze czapki, ciśnienie wody powinno być niskie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyte grzyby przełożyć do rondla, zalać zimną wodą, zagotować i dodać trochę soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmniejsz ogrzewanie do minimum i gotuj przez 15 minut od początku gotowania, usuń piankę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie przenieś grzyby do durszlaka, spłucz zimną wodą i pozwól mu spłynąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na osobnej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w ćwiartki, aby tylko zaczęła się rumienić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na innej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, zmniejsz ciepło do średniego. Smaż grzyby, aż płyn odparuje, dodaj cebulę i smaż, aż grzyby zaczną się rumienić, nie przesuszaj. Nie przykrywaj pokrywką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ziemniaki smażę osobno. Możesz go również wstępnie ugotować, a następnie usmażyć, jak w przepisie po polsku. Smażyć bez przykrycia, posolić do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj grzyby z cebulą do gotowego smażonego ziemniaka, delikatnie wymieszaj. Posmakuj, w razie potrzeby dodaj sól i smaż wszystko razem przez 5 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp drobno posiekanymi ziołami. Będzie pyszny ze śmietaną z dodatkiem czosnku, który można podawać osobno lub polać na wierzchu. Podawaj na gorąco.

możesz smażyć masło z ziemniakami na różne sposoby.

możesz smażyć na jednej patelni, rzucając najpierw grzyby, potem cebulę, a następnie ziemniaki. Będziesz musiał gotować pod pokrywką, a następnie ją usunąć. Ziemniaki można również dodać gotowane lub surowe, ale należy je pokroić na mniejsze, aby smażyć jednocześnie z grzybami.

podoba mi się opcja, gdy smażymy wszystkie składniki jednocześnie, ale osobno, ponieważ grzyby nie wysychają, pozostają delikatne.
masło do tej opcji w sezonie używam świeżych, aw ciągu roku - mrożonych, wstępnie ugotowanych i smażonych.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 23   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy