skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić masło smażone z ziemniakami? Przygotuj jedzenie. Dobrze byłoby wybrać olej, więc będziesz pewien, że nie ma robaków i że nie są zbierane wzdłuż dróg. Ale możesz kupić na rynku, tutaj masz szczęście.. W przepisie użyję tylko soli, aby nie przerwać delikatnego smaku grzybów. W razie potrzeby możesz użyć papryki, czosnku, śmietany i ziół do serwowania.
Krok 2:
Grzyby należy ugotować w dniu zbiórki. Lepiej jest czyścić olej na sucho. Konieczne jest podważenie folii kapelusza z krawędzi nożem i usunięcie jej do środka, zeskrobanie nogi i zaktualizowanie cięcia. Pokrój duże grzyby na pół lub ćwiartki, pozostaw małe w całości. Opłucz przygotowane grzyby zimną bieżącą wodą, szczególnie ostrożnie spłucz wnętrze czapki, ciśnienie wody powinno być niskie.
Krok 3:
Umyte grzyby przełożyć do rondla, zalać zimną wodą, zagotować i dodać trochę soli.
Krok 4:
Zmniejsz ogrzewanie do minimum i gotuj przez 15 minut od początku gotowania, usuń piankę.
Krok 5:
Następnie przenieś grzyby do durszlaka, spłucz zimną wodą i pozwól mu spłynąć.
Krok 6:
Na osobnej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w ćwiartki, aby tylko zaczęła się rumienić.
Krok 7:
Na innej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, zmniejsz ciepło do średniego. Smaż grzyby, aż płyn odparuje, dodaj cebulę i smaż, aż grzyby zaczną się rumienić, nie przesuszaj. Nie przykrywaj pokrywką.
Krok 8:
Ziemniaki smażę osobno. Możesz go również wstępnie ugotować, a następnie usmażyć, jak w przepisie po polsku. Smażyć bez przykrycia, posolić do smaku.
Krok 9:
Dodaj grzyby z cebulą do gotowego smażonego ziemniaka, delikatnie wymieszaj. Posmakuj, w razie potrzeby dodaj sól i smaż wszystko razem przez 5 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.
Krok 10:
Posyp drobno posiekanymi ziołami. Będzie pyszny ze śmietaną z dodatkiem czosnku, który można podawać osobno lub polać na wierzchu. Podawaj na gorąco.
możesz smażyć masło z ziemniakami na różne sposoby.
możesz smażyć na jednej patelni, rzucając najpierw grzyby, potem cebulę, a następnie ziemniaki. Będziesz musiał gotować pod pokrywką, a następnie ją usunąć. Ziemniaki można również dodać gotowane lub surowe, ale należy je pokroić na mniejsze, aby smażyć jednocześnie z grzybami.
podoba mi się opcja, gdy smażymy wszystkie składniki jednocześnie, ale osobno, ponieważ grzyby nie wysychają, pozostają delikatne.
masło do tej opcji w sezonie używam świeżych, aw ciągu roku - mrożonych, wstępnie ugotowanych i smażonych.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 23 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g