skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę pierwszy śnieg? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Gotuj jajka na średnim ogniu przez 12 minut i ostudź. Można to zrobić, umieszczając je pod strumieniem zimnej wody, a ponadto pomoże to łatwiej usunąć skorupkę. Umyj i osusz winogrona, Usuń gałązki.
Krok 2:
Filet z kurczaka, moja pierś z kurczaka, gotuj w osolonej wodzie, aż będzie miękka na średnim ogniu. Wyjmij mięso z bulionu i włóż do plastikowej torby, pozostaw do ostygnięcia. Pozwoli to gotowanemu filetowi pozostać delikatnym i nie przymierzyć. Jeśli gotujesz filet z kurczaka z wyprzedzeniem, na przykład wieczorem, przygotowanie sałatki zajmie ci nie więcej niż 15 minut.
Krok 3:
Schłodzony filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę i ułożyć na dnie talerza, nadając mu okrągły kształt. Nigdy nie używaj składników na ciepło lub na gorąco w zimnych sałatkach. Sałatka zepsuje się znacznie szybciej.
Krok 4:
Posmaruj kurczaka majonezem. Najłatwiej to zrobić za pomocą kornetu cukierniczego lub zwykłej torby, umieszczając majonez na jednym końcu i odcinając końcówkę.
Krok 5:
Drobno posiekaj orzechy włoskie i rozłóż na wierzchu warstwy kurczaka. Jeśli orzechy zostały zakupione na wagę lub rynki, podgrzej je na patelni lub kuchence mikrofalowej, aby zabić bakterie i mikroorganizmy. W końcu nie wiadomo, gdzie były przechowywane i kto je wziął w ręce.
Krok 6:
Przykryj orzechy majonezem.
Krok 7:
Twardy ser zetrzyj na średniej tarce i ułóż równą warstwę na wierzchu i bokach sałatki. Dociśnij go trochę do powierzchni suchą łyżką, wtedy się nie przyklei.
Krok 8:
Rozłóż majonez mocno na wierzchu i bokach sera.
Krok 9:
Ugotowane jajka obrać i podzielić na żółtka i białka żółtka posiekać i ułożyć na wierzchu sałatki równą warstwą.
Krok 10:
Posmaruj wierzch majonezem, rozprowadzając na całej powierzchni sałatki.
Krok 11:
Przekrój czarne winogrona na pół i usuń pestki. Ułóż go na wierzchu sałatki w jednej warstwie. Ułóż pozostałe białka po bokach sałatki. Jasne, możesz przykryć boki startym serem, ale ma żółtawy kolor.
Krok 12:
Udekoruj wierzch płatkami śniegu z sera, jagodami borówki brusznicy i ziołami.
Krok 13:
Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Borówka - 43 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g