Sałatka pierwszy śnieg

delikatny, zimowy, z kurczakiem, serem i orzechami włoskimi! Sałatka pierwszy śnieg wygląda świetnie i wypełnia atmosferę przy stole noworocznym nastrojem. Odbywa się to bardzo prosto i szybko, ze zwykłych produktów, które można kupić w każdym sklepie, co jest ważne w przedświątecznym zgiełku.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 15 g
tłuszcze 54 % 21 g
węglowodany 8 % 3 g
260 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę pierwszy śnieg? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Gotuj jajka na średnim ogniu przez 12 minut i ostudź. Można to zrobić, umieszczając je pod strumieniem zimnej wody, a ponadto pomoże to łatwiej usunąć skorupkę. Umyj i osusz winogrona, Usuń gałązki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka, moja pierś z kurczaka, gotuj w osolonej wodzie, aż będzie miękka na średnim ogniu. Wyjmij mięso z bulionu i włóż do plastikowej torby, pozostaw do ostygnięcia. Pozwoli to gotowanemu filetowi pozostać delikatnym i nie przymierzyć. Jeśli gotujesz filet z kurczaka z wyprzedzeniem, na przykład wieczorem, przygotowanie sałatki zajmie ci nie więcej niż 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Schłodzony filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę i ułożyć na dnie talerza, nadając mu okrągły kształt. Nigdy nie używaj składników na ciepło lub na gorąco w zimnych sałatkach. Sałatka zepsuje się znacznie szybciej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj kurczaka majonezem. Najłatwiej to zrobić za pomocą kornetu cukierniczego lub zwykłej torby, umieszczając majonez na jednym końcu i odcinając końcówkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj orzechy włoskie i rozłóż na wierzchu warstwy kurczaka. Jeśli orzechy zostały zakupione na wagę lub rynki, podgrzej je na patelni lub kuchence mikrofalowej, aby zabić bakterie i mikroorganizmy. W końcu nie wiadomo, gdzie były przechowywane i kto je wziął w ręce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj orzechy majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Twardy ser zetrzyj na średniej tarce i ułóż równą warstwę na wierzchu i bokach sałatki. Dociśnij go trochę do powierzchni suchą łyżką, wtedy się nie przyklei.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż majonez mocno na wierzchu i bokach sera.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ugotowane jajka obrać i podzielić na żółtka i białka żółtka posiekać i ułożyć na wierzchu sałatki równą warstwą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj wierzch majonezem, rozprowadzając na całej powierzchni sałatki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przekrój czarne winogrona na pół i usuń pestki. Ułóż go na wierzchu sałatki w jednej warstwie. Ułóż pozostałe białka po bokach sałatki. Jasne, możesz przykryć boki startym serem, ale ma żółtawy kolor.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj wierzch płatkami śniegu z sera, jagodami borówki brusznicy i ziołami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Borówka - 43   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy