Włoski krem Sabayon

zaskakująco delikatny, aromatyczny i bardzo smaczny! Sabayon to słynny krem jajeczny, tradycyjny włoski deser z dodatkiem białego wina. Podaje się go porcjami z biszkoptami, owocami lub jagodami. Idealne danie na zakończenie romantycznej kolacji!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 73 % 29 g
223 kcal
IG: 14 / 7 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Sabayon? Przygotuj składniki. Aby przygotować krem Sabayon, potrzebujemy żółtek jaj, cukru zwykłego i waniliowego, a także wina.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ogniotrwałej misce lekko ubij żółtka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj zwykły cukier granulowany i cukier waniliowy do żółtek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Trzepaczką dokładnie mieszaj przez 1 minutę. Nie musisz ubijać masy, aż będzie puszysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wino i jeszcze raz dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Będziesz musiał ugotować krem w łaźni parowej. Dlatego bierzemy rondel o nieco większej średnicy niż nasz pojemnik ze śmietaną, wlewamy trochę wody do rondla i doprowadzamy do wrzenia. Umieść miskę śmietany na rondlu. Zwróć uwagę, że dno miski z kremem nie powinno dotykać wrzącej wody! Nawiasem mówiąc, jeśli weźmiesz szklany pojemnik do gotowania kremu, bądź ostrożny i nie włączaj dużego ognia, w przeciwnym razie miska może pęknąć od wysokiej temperatury!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej krem w łaźni wodnej przez 7-10 minut, dokładnie ubijając krem trzepaczką lub mikserem. Podczas gotowania krem powinien zamienić się w bujną i gęstą pianę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej nasz krem do szklanek lub miseczek i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj krem Sabayon z ulubionymi jagodami. Smacznego!

przygotuj krem Sabayon na bazie wina. Tradycyjnie jako wino bierze się marsalę, sycylijskie wino deserowe, ale opcjonalnie można wziąć dowolne inne wino, które najbardziej lubisz. W gotowej formie Sabayon ma bogaty aromat i smak wina, więc jeśli nie jesteś fanem alkoholu, jest mało prawdopodobne, że taki deser przypadnie Ci do gustu.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wina deserowe - 172   kcal/100g
  • Wina półdziorne - 140   kcal/100g
  • Wina są półsłodkie - 88   kcal/100g
  • Wina słodkie - 100   kcal/100g
  • Wino deserowe - 88   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy