skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty. Mam koperek, możesz też pietruszkę. A kto nie lubi-możesz w ogóle bez zieleni.
Krok 2:
Wrzuć jajka do miski.
Krok 3:
Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj trzepaczką.
Krok 4:
Wlej mleko do rondla, dodaj sól i zagotuj.
Krok 5:
Następnie wlej masę jajeczno-śmietankową do mleka strużką, nie przestawaj mieszać. Ogień jest średni. Płatki natychmiast zaczną się oddzielać. Mieszając gotuj masę przez 5-7 minut.
Krok 6:
Filtr jest układany na dnie formy.
Krok 7:
Następnie wlej całą masę do formy. Umieść większy rondel na dole, będzie bardzo smaczna serwatka))
Krok 8:
Dodaj zielenie (jeśli chcesz) i wymieszaj.
Krok 9:
Umieść filtr na górze.
Krok 10:
I pod prasą przez 8 godzin. Położyłem na parapecie na noc z otwartym oknem. Jeśli nie ma formy, możesz po prostu użyć gazy. Umieść w nim wszystkie składniki, zawiąż końce i zawieś nad rondlem lub zlewem.
Krok 11:
Oto taki wspaniały ser. Bardzo delikatny i smaczny, świetnie się kroi. Ponadto przydatne-zawsze będziesz wiedział, co jedzą twoje dzieci) U nas jest spożywany w ciągu 2-3 dni. Smak jest świetny. Serwatka to doskonałe naleśniki)
Krok 12:
Smacznego! Gotuj dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g