ser z ziołami domowej roboty

pyszny domowy ser z ziołami! Lepiej nie jadłeś! Ten ser stał się w naszym domu tylko ulubieńcem! Gotowanie jest proste i łatwe - wynik cię zachwyci. Gotowałem ser w specjalnej formie, jeśli nie - możesz po prostu użyć gazy. Umieść w nim wszystkie składniki, zawiąż końce i zawieś nad rondlem lub zlewem. Możesz również zrobić ten ser bez zieleni - wszystko według własnego gustu.
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 4 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 27 % 4 g
89 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty. Mam koperek, możesz też pietruszkę. A kto nie lubi-możesz w ogóle bez zieleni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wrzuć jajka do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko do rondla, dodaj sól i zagotuj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej masę jajeczno-śmietankową do mleka strużką, nie przestawaj mieszać. Ogień jest średni. Płatki natychmiast zaczną się oddzielać. Mieszając gotuj masę przez 5-7 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Filtr jest układany na dnie formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej całą masę do formy. Umieść większy rondel na dole, będzie bardzo smaczna serwatka))

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj zielenie (jeśli chcesz) i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść filtr na górze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I pod prasą przez 8 godzin. Położyłem na parapecie na noc z otwartym oknem. Jeśli nie ma formy, możesz po prostu użyć gazy. Umieść w nim wszystkie składniki, zawiąż końce i zawieś nad rondlem lub zlewem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Oto taki wspaniały ser. Bardzo delikatny i smaczny, świetnie się kroi. Ponadto przydatne-zawsze będziesz wiedział, co jedzą twoje dzieci) U nas jest spożywany w ciągu 2-3 dni. Smak jest świetny. Serwatka to doskonałe naleśniki)

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego! Gotuj dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g

Podobne przepisy