skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Żurawina jest bardzo przydatną jagodą, zawiera ogromną ilość składników odżywczych i pierwiastków śladowych. Z żurawiny gotuje się dżem, dżem, kompot, a nawet galaretkę. Jagody można stosować świeże lub mrożone.
Krok 2:
Aby podczas rozmrażania jagód zachowało się w nich maksimum witamin, mrożone jagody zalewamy gorącą wodą i przystępujemy do ich mielenia.
Krok 3:
Następnie wcieramy je w tłuczone ziemniaki za pomocą pchnięcia lub przebij blenderem.
Krok 4:
Wlej masę jagodową gorącą wodą, podpal. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, dodać cukier. Wymieszaj i gotuj żurawinę przez około 5 minut.
Krok 5:
W szklance z przegotowaną ciepłą wodą rozpuść skrobię.
Krok 6:
Wlać mieszaninę z naczyniami z masą główną, podgrzać, ciągle mieszając łyżką. Nie doprowadzaj mieszanki do wrzenia. Wyłącz ogień. Galaretka jest gotowa. Taki napój można podawać na stole z bułkami, ciastkami lub innymi wypiekami. Smacznego!
galaretka jest pierwotnie rosyjskim daniem, które powstało w czasach Rusi Kijowskiej. Galaretka to galaretowata mieszanka z kompotu owocowego i skrobi. Jest łatwy w przygotowaniu, ma cechy jakościowe i smakowe. A przygotowanie go na bazie kompotu żurawinowego czyni go szczególnie przydatnym. W końcu żurawina jest bogata w witaminy z grupy B, zawiera kwas jabłkowy, benzoesowy, chinowy, ursolowy, chlorogenowy, oleinowy. Dlatego żurawina stymuluje układ odpornościowy, zapewnia działanie ochronne, wzmacniające, normalizuje cholesterol i zapobiega zapaleniu gruczołu krokowego. Dla kobiet ta jagoda jest również przydatna. Nie pozwala na przybieranie na wadze, zapobiega obrzękom, usuwa worki pod oczami, zapobiega chorobom układu moczowo-płciowego, przeziębieniom i bólom głowy. Jagody są przydatne dla kobiet po 50 roku życia. Łagodzą uderzenia gorąca w okresie menopauzy. Żurawina normalizuje ciśnienie krwi, utrzymuje hemoglobinę we krwi, łagodzi ataki migreny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g