kisiel żurawinowy

bardzo smaczny, pożywny i zdrowy napój! Galaretka to świetny napój śniadaniowy dla całej rodziny. Teraz w sklepie można znaleźć gotowe galaretki, które można rozcieńczyć gorącą wodą, ale mieszaniny te zawierają barwniki i konserwanty. Zdrowszy będzie domowy napój ze świeżych jagód.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
29 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Żurawina jest bardzo przydatną jagodą, zawiera ogromną ilość składników odżywczych i pierwiastków śladowych. Z żurawiny gotuje się dżem, dżem, kompot, a nawet galaretkę. Jagody można stosować świeże lub mrożone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby podczas rozmrażania jagód zachowało się w nich maksimum witamin, mrożone jagody zalewamy gorącą wodą i przystępujemy do ich mielenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wcieramy je w tłuczone ziemniaki za pomocą pchnięcia lub przebij blenderem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej masę jagodową gorącą wodą, podpal. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, dodać cukier. Wymieszaj i gotuj żurawinę przez około 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W szklance z przegotowaną ciepłą wodą rozpuść skrobię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlać mieszaninę z naczyniami z masą główną, podgrzać, ciągle mieszając łyżką. Nie doprowadzaj mieszanki do wrzenia. Wyłącz ogień. Galaretka jest gotowa. Taki napój można podawać na stole z bułkami, ciastkami lub innymi wypiekami. Smacznego!

galaretka jest pierwotnie rosyjskim daniem, które powstało w czasach Rusi Kijowskiej. Galaretka to galaretowata mieszanka z kompotu owocowego i skrobi. Jest łatwy w przygotowaniu, ma cechy jakościowe i smakowe. A przygotowanie go na bazie kompotu żurawinowego czyni go szczególnie przydatnym. W końcu żurawina jest bogata w witaminy z grupy B, zawiera kwas jabłkowy, benzoesowy, chinowy, ursolowy, chlorogenowy, oleinowy. Dlatego żurawina stymuluje układ odpornościowy, zapewnia działanie ochronne, wzmacniające, normalizuje cholesterol i zapobiega zapaleniu gruczołu krokowego. Dla kobiet ta jagoda jest również przydatna. Nie pozwala na przybieranie na wadze, zapobiega obrzękom, usuwa worki pod oczami, zapobiega chorobom układu moczowo-płciowego, przeziębieniom i bólom głowy. Jagody są przydatne dla kobiet po 50 roku życia. Łagodzą uderzenia gorąca w okresie menopauzy. Żurawina normalizuje ciśnienie krwi, utrzymuje hemoglobinę we krwi, łagodzi ataki migreny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy