budyń waniliowy

najdelikatniejszy, pachnący, rozpływa się w ustach, pokarm bogów! Budyń waniliowy to deser przypominający budyń. Delikatna galaretowata masa o kremowym smaku i waniliowej nucie nadaje się jako dodatek do innych potraw. Podany jako niezależne danie będzie udanym zakończeniem każdego posiłku.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 11 % 3 g
węglowodany 78 % 21 g
125 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić budyń waniliowy? Przygotuj jedzenie. Do gotowania weź wysokiej jakości tłuste mleko, najlepiej rustykalne, z którego śmietana została już usunięta. Wybierz zakup o wysokiej zawartości tłuszczu, bez dodatków roślinnych w kompozycji. Wanilina, cukier waniliowy lub naturalna wanilia są odpowiednie jako składnik smakowy. W zależności od wybranego rodzaju ilość tego składnika będzie się różnić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej 400 ml mleka do średniej wielkości rondla. Podpal, dodaj cukier granulowany, trochę soli, aby smak był zrównoważony, a także wanilinę (w przypadku użycia waniliny należy umieścić dosłownie kilka kryształów, można dodać więcej cukru waniliowego). Wymieszaj zawartość rondla i zagotuj na małym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz pozostałe 100 ml mleka ze skrobią kukurydzianą i mieszaj, aż będzie gładkie. Wlej mieszaninę do wrzącego mleka cienkim strumieniem. Budyń szybko zacznie gęstnieć. Natychmiast zacznij go mieszać, aby nie tworzyły się grudki, a budyń przylegał do dna. Bardzo wygodnie jest używać silikonowej szpatułki. Ogień można wyłączyć, ponieważ po zgęstnieniu budyń zacznie mocno bulgotać i & quot; strzelać & quot;.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzić gotowy budyń waniliowy i podawać na ciepło lub schłodzony. Udekoruj budyń świeżymi jagodami lub plasterkami miękkich owoców, ciasteczkami, kawałkami Marmolady, czekoladą. Możesz użyć takiego budyniu jako kremu do robienia różnych ciast lub ciast. Smacznego!

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy