skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić budyń waniliowy? Przygotuj jedzenie. Do gotowania weź wysokiej jakości tłuste mleko, najlepiej rustykalne, z którego śmietana została już usunięta. Wybierz zakup o wysokiej zawartości tłuszczu, bez dodatków roślinnych w kompozycji. Wanilina, cukier waniliowy lub naturalna wanilia są odpowiednie jako składnik smakowy. W zależności od wybranego rodzaju ilość tego składnika będzie się różnić.
Krok 2:
Wlej 400 ml mleka do średniej wielkości rondla. Podpal, dodaj cukier granulowany, trochę soli, aby smak był zrównoważony, a także wanilinę (w przypadku użycia waniliny należy umieścić dosłownie kilka kryształów, można dodać więcej cukru waniliowego). Wymieszaj zawartość rondla i zagotuj na małym ogniu.
Krok 3:
Połącz pozostałe 100 ml mleka ze skrobią kukurydzianą i mieszaj, aż będzie gładkie. Wlej mieszaninę do wrzącego mleka cienkim strumieniem. Budyń szybko zacznie gęstnieć. Natychmiast zacznij go mieszać, aby nie tworzyły się grudki, a budyń przylegał do dna. Bardzo wygodnie jest używać silikonowej szpatułki. Ogień można wyłączyć, ponieważ po zgęstnieniu budyń zacznie mocno bulgotać i & quot; strzelać & quot;.
Krok 4:
Schłodzić gotowy budyń waniliowy i podawać na ciepło lub schłodzony. Udekoruj budyń świeżymi jagodami lub plasterkami miękkich owoców, ciasteczkami, kawałkami Marmolady, czekoladą. Możesz użyć takiego budyniu jako kremu do robienia różnych ciast lub ciast. Smacznego!
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g