Koreańska sałatka z ogórkiem i kurczakiem

Bardzo podobał mi się mój domowy: polizasz palce! Ta sałatka spodoba się miłośnikom eksperymentów. Pomimo prostoty jest wyjątkowo dobry! Jak neutralna baza warzyw i kurczaka może się zmienić z tym skomplikowanym sosem. Po prostu objadanie się! Podałbym nawet tę sałatkę na świątecznym stole.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 44 % 4 g
43 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Opłucz filet z kurczaka bez kości pod bieżącą wodą. Jeśli to możliwe, weź tak zwany "mały filet", który znajduje się pod głównym mięśniem piersi. Jest bardzo miękki i idealny do sałatek. Wlej zimną przefiltrowaną wodę do rondla i wyślij tam kurczaka, połowę obranej cebuli, ząbek czosnku i trochę ostrej papryki. Umieść patelnię na średnim ogniu. Pozostaw drugą połowę cebuli na sałatkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po ugotowaniu posolić kurczaka i gotować na średnim ogniu przez dwadzieścia minut. Następnie wyjmij kurczaka i ostudź. Rosół, podobnie jak warzywa, nie będzie już potrzebny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy kurczak ostygnie, zajmijmy się warzywami. Umyj marchewki szczotką pod bieżącą wodą. I zetrzyj koreańską tarkę do marchwi. Taka słoma nada sałatce bardziej interesujący wygląd, więc nie polecam pocierania marchewki na zwykłej tarce. Czasami tylko jeden składnik może radykalnie zmienić cały wygląd potrawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj ogórki pod bieżącą wodą i pokrój wzdłuż na pół, a następnie na cienkie plasterki ukośnie. Rezultatem będą takie plastry.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj pozostałą połowę cebuli cienkimi półpierścieniami. To ostatni składnik naszego zestawu warzyw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól i wymieszaj warzywa łyżką. W razie potrzeby warzywa mogą być lekko! ugniataj rękami, aby były bardziej miękkie lub nawet pomarszczone, ale nie zrobię tego. W gotowym naczyniu warzywa nie będą tak chrupiące, jak kiedyś widzieliśmy je w rosyjskich sałatkach. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw sok w temperaturze pokojowej na pół godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wrzuć warzywa do durszlaka i opłucz je pod przefiltrowaną wodą, możesz spłukać przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej. Pozwól, aby nadmiar wody spłynął i włóż warzywa z powrotem do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój schłodzoną pierś z kurczaka na cienkie plasterki, przełóż do warzyw i wymieszaj. Przenieś sałatkę do naczynia do serwowania i odstaw na trzy minuty - pozostaje tylko przygotować dressing.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do sosu wymieszaj w małej misce olej sojowy lub sezamowy, musztardę i sok z cytryny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj ocet ryżowy i płynny miód.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    PLUS sos sojowy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dokładnie wymieszaj dressing. Jest mało prawdopodobne, aby stał się jednorodny ze względu na różne gęstości składników. Z tego samego powodu sałatka jest dobrze wymieszana przed podaniem. Dopraw sałatkę dressingiem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Opłucz świeżą kolendrę pod bieżącą wodą, wstrząśnij i drobno posiekaj. Przygotuj płatki chili. Udekoruj gotową sałatkę i możesz ją podać.

sałatka była bardzo pikantna i świeża. Oczywiście główną rolę odgrywa tutaj jasny dressing, kurczak jest odpowiedzialny za sytość, a warzywa są doskonałą bazą wypadową do szaleństwa smaków dressingu. W sumie idę ugotować drugą porcję :)

i smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Olej sojowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy