skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Opłucz filet z kurczaka bez kości pod bieżącą wodą. Jeśli to możliwe, weź tak zwany "mały filet", który znajduje się pod głównym mięśniem piersi. Jest bardzo miękki i idealny do sałatek. Wlej zimną przefiltrowaną wodę do rondla i wyślij tam kurczaka, połowę obranej cebuli, ząbek czosnku i trochę ostrej papryki. Umieść patelnię na średnim ogniu. Pozostaw drugą połowę cebuli na sałatkę.
Krok 2:
Po ugotowaniu posolić kurczaka i gotować na średnim ogniu przez dwadzieścia minut. Następnie wyjmij kurczaka i ostudź. Rosół, podobnie jak warzywa, nie będzie już potrzebny.
Krok 3:
Gdy kurczak ostygnie, zajmijmy się warzywami. Umyj marchewki szczotką pod bieżącą wodą. I zetrzyj koreańską tarkę do marchwi. Taka słoma nada sałatce bardziej interesujący wygląd, więc nie polecam pocierania marchewki na zwykłej tarce. Czasami tylko jeden składnik może radykalnie zmienić cały wygląd potrawy.
Krok 4:
Umyj ogórki pod bieżącą wodą i pokrój wzdłuż na pół, a następnie na cienkie plasterki ukośnie. Rezultatem będą takie plastry.
Krok 5:
Posiekaj pozostałą połowę cebuli cienkimi półpierścieniami. To ostatni składnik naszego zestawu warzyw.
Krok 6:
Sól i wymieszaj warzywa łyżką. W razie potrzeby warzywa mogą być lekko! ugniataj rękami, aby były bardziej miękkie lub nawet pomarszczone, ale nie zrobię tego. W gotowym naczyniu warzywa nie będą tak chrupiące, jak kiedyś widzieliśmy je w rosyjskich sałatkach. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw sok w temperaturze pokojowej na pół godziny.
Krok 7:
Wrzuć warzywa do durszlaka i opłucz je pod przefiltrowaną wodą, możesz spłukać przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej. Pozwól, aby nadmiar wody spłynął i włóż warzywa z powrotem do miski.
Krok 8:
Pokrój schłodzoną pierś z kurczaka na cienkie plasterki, przełóż do warzyw i wymieszaj. Przenieś sałatkę do naczynia do serwowania i odstaw na trzy minuty - pozostaje tylko przygotować dressing.
Krok 9:
Do sosu wymieszaj w małej misce olej sojowy lub sezamowy, musztardę i sok z cytryny.
Krok 10:
Dodaj ocet ryżowy i płynny miód.
Krok 11:
PLUS sos sojowy.
Krok 12:
Dokładnie wymieszaj dressing. Jest mało prawdopodobne, aby stał się jednorodny ze względu na różne gęstości składników. Z tego samego powodu sałatka jest dobrze wymieszana przed podaniem. Dopraw sałatkę dressingiem.
Krok 13:
Opłucz świeżą kolendrę pod bieżącą wodą, wstrząśnij i drobno posiekaj. Przygotuj płatki chili. Udekoruj gotową sałatkę i możesz ją podać.
sałatka była bardzo pikantna i świeża. Oczywiście główną rolę odgrywa tutaj jasny dressing, kurczak jest odpowiedzialny za sytość, a warzywa są doskonałą bazą wypadową do szaleństwa smaków dressingu. W sumie idę ugotować drugą porcję :)
i smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Olej sojowy - 899 kcal/100g