Sałatka Fantazja z kurczakiem

ze zwykłych potraw, na obiad i na świąteczny stół! Sałatka Fantasia z kurczakiem okazuje się bardzo satysfakcjonująca i doskonale nadaje się na Ferie Zimowe. Przygotowanie go nie będzie trudne, a produkty są dość budżetowe. Sałatkę można ułożyć w prostej misce sałatkowej lub zrobić w pierścieniu, warstwami.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 12 g
tłuszcze 60 % 21 g
węglowodany 6 % 2 g
235 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Wstępnie ugotuj i ostudź filet z kurczaka, a także jajka-nadal obierz je ze skorupy. Możesz wziąć dowolne grzyby. Mam pieczarki, ale odpowiednie są również boczniaki lub leśne. Ser weź przede wszystkim pyszny, naturalny, bez substytutów tłuszczów mlecznych. Możesz wziąć gotowy majonez lub ugotować go samodzielnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyść grzyby z brudu, umyj i osusz. Pokrój je na duże kawałki o dowolnym kształcie. Grzyby leśne wstępnie ugotować i ostudzić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść grzyby na suchej, rozgrzanej patelni i smaż je na małym ogniu, aż nadmiar wody wyparuje. Przenieś grzyby do jakiegoś pojemnika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie na tej samej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny, a następnie usmaż na nim cebulę, aż będzie przezroczysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do cebuli dodaj już suche grzyby i smaż je razem na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 10 minut. Na koniec posolić grzyby do smaku. Usuń również gotowe grzyby z patelni, aby szybciej ostygły.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugotuj jajka. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Jajka ostudzić i obrać. Gdy grzyby i cebula ostygną, zetrzyj jajka i ser na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugotuj filet z kurczaka. Jak gotować pierś z kurczaka? Zagotuj wodę w rondlu, zanurz w niej mięso. Dodaj sól. Gotuj kurczaka przez 30 minut na małym ogniu na małym ogniu. Schłodzony filet z kurczaka pokroić w średnią kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz możesz albo wymieszać wszystkie składniki sałatki razem, albo ułożyć je warstwami: pół fileta-majonez-pół jajka-majonez-pół sera — wszystkie grzyby-majonez. Następnie powtórz warstwy, układając pozostałe produkty: filet-majonez-jajka-majonez. Delikatnie posyp wierzch sałatki pozostałym serem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Udekoruj sałatkę gałązkami kopru włoskiego i kwiatami wyciętymi z białka jaja (rdzeń zrobiłem z tartego sera). Oczywiście możesz ozdobić go według własnych upodobań lub wcale. Włóż sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się namoczyła. Następnie podawaj. Smacznego!

możliwe są opcje w przepisie na tę sałatkę: ktoś dodaje do niej gotowane ziemniaki lub marynowane ogórki, ktoś-kukurydzę lub zielony groszek, a nawet suszone śliwki.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy