skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Wstępnie ugotuj i ostudź filet z kurczaka, a także jajka-nadal obierz je ze skorupy. Możesz wziąć dowolne grzyby. Mam pieczarki, ale odpowiednie są również boczniaki lub leśne. Ser weź przede wszystkim pyszny, naturalny, bez substytutów tłuszczów mlecznych. Możesz wziąć gotowy majonez lub ugotować go samodzielnie.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.
Krok 3:
Oczyść grzyby z brudu, umyj i osusz. Pokrój je na duże kawałki o dowolnym kształcie. Grzyby leśne wstępnie ugotować i ostudzić.
Krok 4:
Umieść grzyby na suchej, rozgrzanej patelni i smaż je na małym ogniu, aż nadmiar wody wyparuje. Przenieś grzyby do jakiegoś pojemnika.
Krok 5:
Następnie na tej samej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny, a następnie usmaż na nim cebulę, aż będzie przezroczysta.
Krok 6:
Do cebuli dodaj już suche grzyby i smaż je razem na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 10 minut. Na koniec posolić grzyby do smaku. Usuń również gotowe grzyby z patelni, aby szybciej ostygły.
Krok 7:
Ugotuj jajka. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Jajka ostudzić i obrać. Gdy grzyby i cebula ostygną, zetrzyj jajka i ser na grubej tarce.
Krok 8:
Ugotuj filet z kurczaka. Jak gotować pierś z kurczaka? Zagotuj wodę w rondlu, zanurz w niej mięso. Dodaj sól. Gotuj kurczaka przez 30 minut na małym ogniu na małym ogniu. Schłodzony filet z kurczaka pokroić w średnią kostkę.
Krok 9:
Teraz możesz albo wymieszać wszystkie składniki sałatki razem, albo ułożyć je warstwami: pół fileta-majonez-pół jajka-majonez-pół sera — wszystkie grzyby-majonez. Następnie powtórz warstwy, układając pozostałe produkty: filet-majonez-jajka-majonez. Delikatnie posyp wierzch sałatki pozostałym serem.
Krok 10:
Udekoruj sałatkę gałązkami kopru włoskiego i kwiatami wyciętymi z białka jaja (rdzeń zrobiłem z tartego sera). Oczywiście możesz ozdobić go według własnych upodobań lub wcale. Włóż sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się namoczyła. Następnie podawaj. Smacznego!
możliwe są opcje w przepisie na tę sałatkę: ktoś dodaje do niej gotowane ziemniaki lub marynowane ogórki, ktoś-kukurydzę lub zielony groszek, a nawet suszone śliwki.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g