skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Do przygotowania zupy rabarbarowej potrzebne są: woda, rabarbar, cukier, sól, skrobia i śmietana.
Krok 2:

Pokrój rabarbar na małe kawałki.
Krok 3:

Podgrzej garnek z wodą do stanu wrzącej wody. Wrzucamy do niego posiekany rabarbar i trzymamy go w ogniu, aż rabarbar stanie się miękki i giętki. Zajmie nam to co najmniej pięć minut.
Krok 4:

Dodaj cukier do garnka i zmniejsz ogień.
Krok 5:

Bierzemy osobny pojemnik i rozcieńczamy w nim skrobię. Pamiętaj - 25 gramów skrobi na 120 gramów wody.
Krok 6:

Zawartość pojemnika trafia do naszej gnojowicy. Wlać, ale nie wszystkie na raz, ale w porcjach, nie przestając mieszać zupy łyżką. Staraj się nie dopuścić do wrzenia zupy.
Krok 7:

Gdy płyn zacznie gęstnieć-zdejmij patelnię z ognia i Posol zupę.
Krok 8:

Zupa rabarbarowa jest gotowa. Dodaj śmietanę do smaku i spróbuj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g


