gulasz z indyka w domu

z najzdrowszego mięsa, a nawet domowej roboty! Gulasz z indyka według tego przepisu jest bardzo prosty w przygotowaniu. A wynik przyjemnie zachwyci Cię delikatnym mięsnym smakiem. Bez specjalnych urządzeń każdy może szybko i łatwo przygotować ten przedmiot.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 18 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 4 % 1 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz z indyka? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Oprócz uda i piersi możesz użyć innych części tuszu do rzęs. Całkowita waga indyka z kośćmi powinna wynosić co najmniej 1,4 kg.smalec służy do tego, aby gulasz był bardziej soczysty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj puszki o łącznej pojemności 1,5-2 litrów. Dobrze umyj i wysterylizuj słoiki. Robię to w następujący sposób. Ostrożnie wlej wrzącą wodę na dno słoika cienkim strumieniem, około jednej czwartej objętości. Aby słoik nie pękł, nie można dostać wody na jego ściany. Następnie przykrywam pokrywką i odstawiam na 10 minut. Po spuszczeniu wody można użyć słoika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze opłucz indyka i smalec pod bieżącą wodą, usuń wszystkie kości. Pokrój indyka niezbyt drobno - na kawałki o wymiarach około 2x2 cm, wręcz przeciwnie, pokrój smalec tak mały, jak to możliwe. Więc gotuje się szybciej, a potem nie będzie odczuwalny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj zmielony pieprz i sól do posiekanego mięsa. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść liście laurowe i 3 ziarna pieprzu na dnie wysterylizowanych słoików. Następnie ułóż indyka ze smalcem, lekko ubijając. Nie trzeba układać pokrywy do samej pokrywy, aby podczas gotowania nie unosiła się, a woda nie dostała się do słoików. Mam 3 puszki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj słoiki pokrywkami. Umieść je na patelni, na dnie której połóż ręcznik złożony w kilku warstwach. Napełnij puszki zimną wodą do wieszaków. Gotuj gulasz przez 5 godzin po ugotowaniu. Ogień powinien być taki, aby woda gotowała się cicho.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po zwinięciu słoików połóż je na pokrywkach i zawiń w coś ciepłego. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej, około jednego dnia. Następnie przechowuj w piwnicy lub innym chłodnym miejscu.

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli o słabsze stężenie niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie sól nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a obrabiany przedmiot zostanie zepsuty.

gotowy gulasz może być spożywany jako samodzielne danie, a także używany jako składniki do przekąsek lub gorących dań drugich.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Udo indyka - 144   kcal/100g
  • Pierś z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy