skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z boćwiny z aromatycznym dressingiem? Przygotuj wszystko zgodnie z listą. Oderwij arkusze w ogrodzie lub kup je w sklepie. Do sałatki można użyć boćwiny z białymi łodygami, żółtymi, czerwonymi lub zielonymi. Dokładnie umyj liście i łodygi, aby zmyć kurz, resztki ziemi i piasku, jeśli takie istnieją.
Krok 2:
Następnie oddziel mięsiste łodygi od liścia, jak na zdjęciu.
Krok 3:
Ponownie spłucz wszystko.
Krok 4:
Pokrój łodygi na małe fragmenty o długości około 1,5-2 cm.
Krok 5:
Zagotuj wodę. Wyślij łodygi boćwiny do rondla i gotuj na umiarkowanym ogniu przez około 4-7 minut. Po 3-4 minutach spróbuj jednego kawałka. Jeśli stał się miękki, wszystko gotowe. Jeśli łodyga chrupnie, pozostaw do wrzenia przez jakiś czas. Wyjmij gotowe łodygi łyżką cedzakową do osobnej miski.
Krok 6:
W tym czasie losowo posiekaj arkusze sałaty.
Krok 7:
Wyślij do tej samej wody i trzymaj na małym ogniu, aż arkusze będą miękkie. Zajmie to około minuty. Wyjmij łyżką cedzakową.
Krok 8:
Wyślij boćwinę do durszlaka i pozwól, aby nadmiar wody spłynął.
Krok 9:
Przygotuj opatrunek. W głębokiej misce wymieszaj olej, musztardę, czosnek przepuszczony przez prasę i wyciśnięty sok z połowy cytryny. Dodaj zmielony czarny pieprz i sól do smaku.
Krok 10:
Arkusze i łodygi włożyć do głębokiego kubka. Wlać powstały sos i wszystko dokładnie wymieszać. Posmakuj i dodaj do smaku brakujący składnik (sól, cytryna lub czosnek).
Krok 11:
Pozostaw gotową sałatkę na chwilę.
Krok 12:
Okaże się szczególnie smaczny, gdy sałatka będzie parzona w lodówce przez pół godziny do godziny.
Sałatka z boćwiny może być podawana jako samodzielne danie z kromką świeżego chleba lub bochenka. Boćwina bardzo harmonijnie łączy się ze stekiem wołowym lub gotowanymi ziemniakami.
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Boćwina - 19 kcal/100g